Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Olivový olej je elixír mládí: Umíte to s ním v kuchyni? Čím nám prospívá?

/
  • Olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni. Jeho zdravotní účinky jsou nenahraditelné.
    Olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni. Jeho zdravotní účinky jsou nenahraditelné. (iStock)
    30. září 2019 ● 08:57

    Tekuté zlato nebo též král olejů. I tak se říká olivovému oleji. Důvodem jsou zdraví prospěšné látky, které obsahuje, a zároveň široké spektrum chutí. Už mnoho let má své místo i v českých kuchyních. Umíme ho ale správně používat? 

  • 1.

    Méně kalorií než máslo

    Olivový olej je nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin. Že vám to nic neříká? Velké procento z mononenasycených tuků tvoří kyselina olejová, jež má prokazatelně pozitivní účinky na zdraví!


    To potvrzuje i odborná studie publikovaná ve španělském časopisu Nutricion Hospitalaria, kde je uvedeno, že kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky, a dokonce se tvrdí, že by se s její pomocí dala léčit zánětlivá onemocnění, například revmatoidní artritida.

     

    Olivový olej má také pomáhat snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob – tedy onemocnění srdce. Obsahuje antioxidanty a vitaminy (A, D, E a K).


    Má vliv na snižování hladiny tzv. špatného cholesterolu, bojuje proti zácpě, podporuje trávení, napomáhá vstřebávání vápníku. Má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje. Dobrý vliv má také na pleť i vlasy...

    Autor: Shutterstock.com,Profimedia.cz

  • 2.

    Jak na olivový olej v kuchyni?

     􀁺 Nejčastěji se doporučuje využívat olivový olej k dochucování pokrmů až těsně před servírováním.

     

    􀁺 Olivový olej si velmi dobře rozumí s balzamikovým octem – smíchejte je a sami vyzkoušejte na zeleninovém salátu.

     

    􀁺 Použijte ho jako správní Italové: jejich oblíbenou pochoutkou je totiž plátek čerstvého bílého chleba pokapaný olejem. U nás můžete tento chleba nahradit třeba čerstvou bagetkou, kterou namáčejte do mističky, kam jste předtím nalili olivový olej.

     

    􀁺 To, že je olivový olej nevhodný na smažení, je jen mýtus. Pozitivní vlastností tohoto oleje je totiž jeho odolnost vůči vysokým teplotám, a tím i přepalování. Zkuste si proto osmažit na »oliváči« bramborové hranolky a budete příjemně překvapeni, jak chutnají.

     

    􀁺 Na oleji samozřejmě nemusíte jen smažit – používejte ho jako základ marinád nebo na dochucení polévek – opět před servírováním

     

    Milujete saláty a přidáváte si do nich olivový olej? Tak abyste se nedivili, jak »zdravě« jíte!
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Rukolové pesto

    Další pochoutkou, která se bez olivového oleje neobejde, je pesto. Zkuste to rukolové.

     

    Potřebovat budete: 1 hrst rukoly, ½ hrsti parmazánu, kešu oříšky, 1 lžíci olivového oleje, stroužek česneku, limetkovou šťávu, bazalku, sůl a pepř. Všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem a klidně rovnou natřete na bagetku!

    Autor: istock.com

     

  • 4.

    Tabulka teplotních hranic

    Tabulka teplotních hranic, do kterých je tuk schopen odolávat přepalování a tím následnému vylučování zdraví škodlivých látek:


    palmový olej: 240 °C

    arašídový olej: 220 °C

    olivový olej: 210 °C ideální teplota na smažení: 180 °C

    sádlo: 180 °C

    slunečnicový a sójový olej: 170 °C

    řepkový olej: 160 °C

    olej z vinných semínek a kukuřičný: 160 °C

    margarín: 150 °C

    máslo: 110 °C

    Autor: iStock.com

Dnešní horoskopy