Olivový olej je elixír mládí: Umíte to s ním v kuchyni? Čím nám prospívá?
-
Olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni. Jeho zdravotní účinky jsou nenahraditelné.
Tekuté zlato nebo též král olejů. I tak se říká olivovému oleji. Důvodem jsou zdraví prospěšné látky, které obsahuje, a zároveň široké spektrum chutí. Už mnoho let má své místo i v českých kuchyních. Umíme ho ale správně používat?
- 1.
Méně kalorií než máslo
Olivový olej je nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin. Že vám to nic neříká? Velké procento z mononenasycených tuků tvoří kyselina olejová, jež má prokazatelně pozitivní účinky na zdraví!
To potvrzuje i odborná studie publikovaná ve španělském časopisu Nutricion Hospitalaria, kde je uvedeno, že kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky, a dokonce se tvrdí, že by se s její pomocí dala léčit zánětlivá onemocnění, například revmatoidní artritida.
Olivový olej má také pomáhat snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob – tedy onemocnění srdce. Obsahuje antioxidanty a vitaminy (A, D, E a K).
Má vliv na snižování hladiny tzv. špatného cholesterolu, bojuje proti zácpě, podporuje trávení, napomáhá vstřebávání vápníku. Má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje. Dobrý vliv má také na pleť i vlasy...
Autor: Shutterstock.com,Profimedia.cz - 2.
Jak na olivový olej v kuchyni?
Nejčastěji se doporučuje využívat olivový olej k dochucování pokrmů až těsně před servírováním.
Olivový olej si velmi dobře rozumí s balzamikovým octem – smíchejte je a sami vyzkoušejte na zeleninovém salátu.
Použijte ho jako správní Italové: jejich oblíbenou pochoutkou je totiž plátek čerstvého bílého chleba pokapaný olejem. U nás můžete tento chleba nahradit třeba čerstvou bagetkou, kterou namáčejte do mističky, kam jste předtím nalili olivový olej.
To, že je olivový olej nevhodný na smažení, je jen mýtus. Pozitivní vlastností tohoto oleje je totiž jeho odolnost vůči vysokým teplotám, a tím i přepalování. Zkuste si proto osmažit na »oliváči« bramborové hranolky a budete příjemně překvapeni, jak chutnají.
Na oleji samozřejmě nemusíte jen smažit – používejte ho jako základ marinád nebo na dochucení polévek – opět před servírováním
Milujete saláty a přidáváte si do nich olivový olej? Tak abyste se nedivili, jak »zdravě« jíte!Autor: profimedia.cz - 3.
Rukolové pesto
Další pochoutkou, která se bez olivového oleje neobejde, je pesto. Zkuste to rukolové.
Potřebovat budete: 1 hrst rukoly, ½ hrsti parmazánu, kešu oříšky, 1 lžíci olivového oleje, stroužek česneku, limetkovou šťávu, bazalku, sůl a pepř. Všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem a klidně rovnou natřete na bagetku!
Autor: istock.com - 4.
Tabulka teplotních hranic
Tabulka teplotních hranic, do kterých je tuk schopen odolávat přepalování a tím následnému vylučování zdraví škodlivých látek:
palmový olej: 240 °C
arašídový olej: 220 °C
olivový olej: 210 °C ideální teplota na smažení: 180 °C
sádlo: 180 °C
slunečnicový a sójový olej: 170 °C
řepkový olej: 160 °C
olej z vinných semínek a kukuřičný: 160 °C
margarín: 150 °C
máslo: 110 °C
Autor: iStock.com