Pan Stanislav nikdy nebyl v nemocnici, a když byl nemocný, tak ho maximálně postihlo nachlazení, které přechodil. Lymfom se u něj projevil těsně před padesátkou v roce 2004 velkou únavou, ztrátou energie a nočním pocením. „Prostě se mi nedařilo dobít si baterky. Také se mi udělala boule v podpaží, ale nevšímal jsem si toho, protože nebolela.“

Lékaři: Je to lymfom

Manželka si všimla, že má oteklé kotníky a také mu změřila teplotu. Byla vysoká. A pak už to šlo ráz na ráz! Obvodní lékařka, hospitalizace v Havlíčkově Brodě a po kolotoči vyšetření převoz na Hematologicko-onkologickou kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové.

„Po dalších vyšetřeních mi bylo sděleno, že mám diagnostikován B-neHodgkinův lymfom v pokročilém stádiu, kdy už mám napadeny vnitřní orgány i kostní dřeň. Poté jsem několik měsíců dostával onkologickou léčbu,“popsal Bárta.

Chemoterapie i operace

Únava ale neustupovala. Pan Bárta byl propuštěn domů, opět hospitalizován, prodělal další chemoterapie, píchal si injekce, podstoupil ozařování i operaci podpaží. „V nemocnici jsem strávil celkem 75 dnů. Nakonec jsem se ale začal postupně zotavovat a 50. narozeniny jsem už oslavil s rodinou a kolegy v práci,“ vzpomíná Bárta.  

Podržela mě rodina

Pan Stanislav si pochvaluje skvělý přístup k pacientům a bezvadnou péči v královéhradecké nemocnici. „Na interní hematologické klinice jsou všichni hodní a laskaví, hlavně můj ošetřující lékař David Belada. Hodně si se mnou v době nemoci »užila« manželka a obě děti. Jsem jim nesmírně vděčný a zavázaný, že mně to všechno pomohli překonat. Velmi mi také pomáhala setkání pacientů v Lymfom Helpu,“ uzavírá své vyprávění pan Bárta.

Co jsou lymfomy?

Lymfomy jsou zhoubné nádory mízních uzlin a lymfatické tkáně. Jednotlivé typy lymfomu se liší svým průběhem, prognózou i léčbou. „Pro lymfomy je charakteristické postižení mízních uzlin, které jsou často zvětšené, ale nebolestivé. Nemocný nemusí mít v úvodu žádné příznaky, onemocnění se ukáže například při jiném vyšetření,“ vysvětluje MUDr. David Belada, Ph.D. ze 4. interní hematologické kliniky FN Hradec Králové.

Nebolestivé otoky, únava, hubnutí…

„Celkové příznaky se nejčastěji projevují únavou, hubnutím, pocením, horečkou bez infekční příčiny. Lymfomy se také mohou prezentovat třeba bolestí břicha, zhoršeným dechem nebo kašlem,“ dodává Belada.

Hodgkinův versus Non-Hodgkinův lymfom  

Hodgkinův lymfom je onemocnění, které se většinou týká mladší populace kolem 20. až 30. roku věku.

Druhou skupinu tvoří ne-Hodgkinské lymfomy, které častěji postihují spíše starší pacienty. Úspěchem je, že velká část nemocných s pomalu rostoucími lymfomy, přežívá více jak 10 let. Nemalá část nemocných s agresivními lymfomy je pak vyléčitelná.

Páté místo v četnosti

V četnosti výskytu u nás zaujímají 5. místo po nádorech tlustého střeva, plic, prsu a dělohy.

Každoročně je tak diagnostikováno kolem 1800 nových pacientů. V naší zemi v současnosti žije odhadem více než 11 000 obyvatel, kterým byl v minulosti diagnostikován lymfom.

Pomoc pro nemocné

Letos vznikl unikátní projekt s názvem Naděje pro ostatní nemocné s lymfomy. Jedná se o knihu s více jak 30 příběhy pacientů bojujících s lymfomy. Projekt přibližuje životní osudy nemocných, kteří byli úspěšně léčeni, žijí mezi námi a byli ochotni předat svoji zkušenost dalším nemocným a povzbudit je tak v nelehkém boji s tímto nádorovým onemocněním.

Příkladem dalších zajímavých vzdělávacích aktivit pro nemocné je portál www.mojemedicina.cz nebo úspěšná řada komiksů nazvaných Medikomiks, která se nově rozrostla o nový díl – diagnózu lymfom. Na kresleném příběhu mladé maminky je zobrazeno psychické vypořádávání se s lymfomem, který nově vstoupil do jejího života.

 VIDEO: Důchodce Antonín věnoval vážně nemocné Adélce 300 tisíc korun