Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konec „tichého zabijáka žen“? Češi vyvíjí lék proti rakovině vaječníků

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
26. května 2019
06:01
 Rakovinou vaječníků onemocní každoročně téměř čtvrt milionu žen na světě. V Česku onemocní přibližně tisícovka žen. Příznaky této zákeřné rakoviny jsou velmi těžko rozpoznatelné, často se nádor diagnostikuje až v pokročilém stádiu. Proto se rakovině vaječníků často říká „tichý zabiják“. Nadějí je nový lék, který vyvíjí čeští odborníci.

Rakovina vaječníků je bohužel gynekologický nádor s nejhorší prognózou. Příznaky bývají pozdní a mohou připomínat mnoho jiných onemocnění. Patří mezi ně nadýmání břicha, časté močení a nechutenství. Tomu však ženy často nepřikládají váhu. Proto je onemocnění odhaleno v pozdějších fázích.

Nadějí mohou být nové typy léčby. Jak řekl Blesk Zprávám profesor David Cibula, vedoucí lékař Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, od loňského roku je k dispozici nový lék pro pacientky, u kterých se karcinom vaječníku opakuje a které jsou současně nositelkami mutace genu BRCA, dědičné dispozice pro karcinom vaječníku a prsu. Tento lék bude možné využít i u žen s nově objeveným onemocněním, v Česku ale budeme čekat na úhradu zdravotními pojišťovnami.

„Asi na úhradu budeme čekat ještě nějakou dobu, ale jedná se o velmi účinný lék, který prodlužuje přežití pacientek, proto se dá předpokládat, že na úhradu bude velký tlak,“ říká lékař.

Češi se podílí na revolučním léku

Další naděje se upínají k lékům na bázi imunoterapie, z nichž jeden vyvíjí i česká biotechnologická společnost. Léky by měly cíleně likvidovat nádorové buňky.

„Nyní se plánuje klinická studie třetí fáze, která by měla ověřit, zda výsledky z fáze dvě fungují nebo ne. Pakliže vše dopadne pozitivně, tak to bude právě český lék, který se stane standardem při léčbě ovariálního karcinomu,“ dává Cibula naději všem nemocným ženám.

Co řekl lékař o revoluční léčbě? Podívejte se na rozhovor:

Jaké ženy jsou nejvíce rakovinou vaječníků ohroženy? Jaké jsou další možnosti léčby? Zjistíte na webu nadačního fondu Hippokrates.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi