Konopí vs. marihuana

Konopí je vysoká jednoletá bylina s mnoha možnostmi využití. Obsahuje také psychoaktivní tetrahydrocannabinol (THC), který působí omamně na lidský organismus. Ve větším obsahu pak označujeme rostlinu jako marihuanu. Její užívání je v České republice nelegální, užívání konopí nikoliv.

Známe je od dětství

Cannabinoidy jsou látky, které si lidské tělo dokonce vyrábí i samo, jsou pro něj proto velmi blízké a přirozené. Říká se jim endocannabinoidy, a dostávají je dokonce i kojenci v mateřském mléce. Jsou to v podstatě jedny z prvních látek, se kterými se člověk setkává.

Léčí i alzheimera

Často bývá mylně uváděno, že hlavní léčivou látkou v konopí je THC, využívané při léčbě nemocí jako parkinson, alzheimer, roztroušená skleróza či některých druhů rakoviny. Rozhodně se však nejedná o tu nejdůležitější a určitě ne jedinou léčivou látku v konopí. Bylina obsahuje stovky těchto léčivých cannabinoidů. Tiší bolest a zmírňuje příznaky celé řady nemocí.

Hlavní slovo má lékař

„Co se týče potřeby těchto látek pro nemocného člověka, měl by být brán ohled na konkrétní pacienty a jejich potřeby,“ říká Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren. Každý pacient vyžaduje jinou léčbu, to znamená i specifické konopí. Je to lékař, kdo by měl určit, jaké konopí a způsob léčby je pro daného člověka nejvhodnější.

 KONOPNÁ MAST

BUDETE POTŘEBOVAT: 1 díl sušených nebo čerstvě drcených konopných listů, 2 díly lékárenské kosmetické vazelíny.

POSTUP: Do rozpuštěné vazelíny přidejte rostlinu a zahřívejte ve vodní lázni asi hodinu. Potom nechte vše macerovat do druhého dne. Znovu zahřejte, tentokrát jen krátce, a přefiltrujte přes plátýnko. Uchovávejte v uzavíratelném kelímku. Produkt má nazelenalou barvu, která je přímo úměrná množství použité rostliny. Vzhledem k tomu, že mast neobsahuje konzervanty, uchovává se v lednici. Vydrží přibližně tři měsíce. Konopná mast je výborná na kožní problémy, ale také jako mazání na bolestivé klouby.

VIDEO: Adiktolog Zábranský: Konopí je prokazatelně léčivé, působí na celou řadu symptomů

Video
Video se připravuje ...

Adiktolog Zábranský: Konopí je prokazatelně léčivé, působí na celou řadu symptomů Markéta Volfová, Lukáš Červený