Muž na Vysočině snědl pavučinec

Nešťastný případ se zatím nejistým koncem se odehrál na Vysočině. „V úterý mi volal pán, že má podezření na otravu pavučincem. To jsem mu bohužel musel potvrdit. Pán skutečně snědl pavučince, z fotky ale bohužel nebylo možné určit, zda šlo konkrétně o pavučince plyšového(Cortinarius orellanus),“ popisuje Klán. Tato houba je přitom naší nejjedovatější houbou, na kterou v účincích nemá ani muchomůrka zelená.

Nebezpečná smaženice

Toxikolog muže okamžitě odeslal do nemocnice s tím, že je potřeba vše prošetřit. „Ten pán tu houbu jedl dvakrát, poprvé si ho udělal s vajíčky a pak to jedl ještě podruhé v nějaké jiné formě. Teprve pak začal někde listovat a pátrat, protože mu houby připadaly podle jeho slov chuťově divné,“ vysvětluje okolnosti případu toxikolog, který doufá, že nešlo o pavučince plyšového. „Z nemocnice mi zatím nevolali, jinak mají povinnost tyto věci konzultovat,“ říká Klán.

Méně než 10 lokalit v Česku

Pavučinec plyšový je smrtelně jedovatý, mykolog ale varuje i před ostatními druhy. „Já mám obavu, že všechny pavučince, a je jich přes 200 druhů, jsou podezřelé houby. Jediné štěstí je, že konkrétně pavučinec plyšový je poměrně vzácný. Jeho výskyt je u nás do deseti lokalit- v jižních Čechách a právě na Vysočině,“ upřesňuje Klán.

 Pavučinec zničí ledviny, nenápadně...

Otrava je pomalá, plíživá. „Příznaky se objeví až třetí den, jde o nadměrné močení, nebo naopak zastavení močení,“ popisuje Klán známky smrtelné otravy. Toxin napadá výhradně jenom ledviny a ničí je.  „A vždy to bývá tak, že obě ledviny stejně, takže odcházejí obě, a to takový pátý, šestý den od požití hub,“ líčí toxikolog.

Když se pacient ocitne v nemocnici, moc se toho už dělat nedá... „Hodně se proplachuje organismus tekutinami, aby toxiny vymočil z těla a samozřejmě připadá v úvahu dialýza, aby se toxin odfiltroval. Jinak není žádná pomoc,“ přiznává Klán.

 Smrt chataře

Smertelné otravy jsou podle něj v tomto případě naštěstí velmi vzácné. Jde tak spíše o nešťastnou náhodu. Poslední se podle něj odehrála před 20 lety. „Chatař si tehdy spletl pavučince plyšového s ryzcem syrovinkou, opekl si ho na pánvi, snědl a bohužel skutečně zemřel,“ dodává Klán.

 Jak poznáte pavučinec plyšový?

Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus) je podle České mykologické společnosti  naše nejjedovatější houba. Hlavní účinnou látkou je toxin orellanin.

Klobouk je 3-10 cm široký, v mládí polokulovitý s podvinutým okrajem, v dospělosti rozložený, často se zvlněným okrajem a se zaobleným hrbolkem uprostřed, rezavě až skořicově hnědý, vláknitý, plstnatý až šupinkatý, neslizký.

Lupeny jsou v mládí žlutavé, později oranžově hnědé a v dospělosti skořicově hnědé, relativně silné a řídké, vysoké, na třeň zoubkem sbíhavé. V mládí jsou zakryté pavučinovým závojem, který v dospělosti zanechává stopy na okraji klobouku, a především na třeni, kde vytváří pomíjivý hnědý pavučinovitý prsten či kroužek.

Třeň je válcovitý, plný, podélně vláknitý, žlutavý, poraněním či stářím zvolna hnědnoucí.

Dužnina je žlutavá, voní slabě zemitě či po ředkvi. Roste nepříliš hojně ve skupinách v létě a na podzim v teplých lesích pod listnáči (buky, duby, lískami), méně často pod jehličnany (smrky, borovicemi).

 Protijed nemáme

Léčba je možná pouze na specializovaných nemocničních pracovištích a spočívá v náhradě funkce ledvin dialýzou a podávání podpůrných medikamentů. Protijed není znám. První pomoc vzhledem k dlouhé latenci prakticky neexistuje, výplach žaludku a střev nemá valný smysl. Otrava může končit smrtí nebo nutností transplantace ledviny.

 VIDEO: Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé

Video
Video se připravuje ...

Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé Blesk TV