O zdraví ji připravilo klíště

Vždy jen dřela, nakonec jí vzala zdraví lymská borelióza. A ušetřit na kompenzační pomůcky je pro ni stále těžší. Nebylo jí ještě ani čtyřicet let, když jí klíště do těla vpravilo infekci. „Do té doby jsem pracovala dost tvrdě v železárnách. Pořád jsem byla zdravá, a pak to přišlo: skončila jsem na lůžku, a potíže nezmizely ani po více než dvaceti letech,“ říká.

Potřebuje hole nebo chodítko

Sama se pohybuje po ulici pouze s francouzskými holemi nebo se speciálním chodítkem. „Mám je od pojišťovny, na nové bych s mým důchodem  já neměla. Těch jedenáct tisíc mi stačí tak na nájem a na jídlo,“ říká smutně.

Ať zruší slevy na jízdné!

Jedna nová hůl vyjde na několik stokorun, ty lepší ale i na dva tisíce. „Chodítko, které bych si přála, stojí čtyři tisíce, a na to prostě neušetřím. Každý důchodce se bojí, jak se teď zvyšují doplatky na pomůcky, bez nichž se neobejde,“ posmutněla.

Stát by měl podle ní o seniory a invalidy pečovat o mnohemo lépe. „Myslím, že takové slevy na dopravu seniorů jsou zbytečným přepychem. Stojí miliardy takové kroky, a pomáhají jen části lidé. Sociální pomoc Směrovat by měl stát směrovat sociální pomoc rovnoměrně,“ tvrdí.

Potíže má důchodkyně také se stále se zhoršujícím zrakem. A i tu shledává, že kvůli schválené novele přijde i o oněch 150 korun příspěvku na brýle. „Co se dá dělat, budu to muset platit celé, když chci mít brýle a dobře vidět,“ krčí rameny.

Jak to bude?

Pokud je vám nad 15 let a chcete nové brýle či obroučky s příspěvkem od pojišťovny, máte čas do srpna. Od října se pak změní úhrady i na další věci.

SNÍŽENÍ ÚHRADY

Příklady: inkontinenční pomůcky, základní glukometr, proužky pro stanovení glukózy z krve

ZRUŠENÍ ÚHRADY

Příklady: brýlové obroučky, sférické a torické čočky pro pojištěnce nad 15 let, opravy epitéz, paruky, ochranné přilby, ortopedické vložky, hůl (vyjma slepeckých holí a berlí), baterie ke sluchadlu

NOVĚ HRAZENÉ

Příklady: náplasťové inzulinové pumby, modernější glukometr, infuzní pumpa pro kontinuální nitrožilní podávání léčiv, oboustranná sluchadla

VYŠŠÍ ÚHRADA

Příklady: mechanický vozík, elektrický vozík na ven, sluchadlo pro dospělé s těžkou nedoslýchavostí, řečový procesor, katétr, elektropohon k mechanickému vozíku