Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hladovkou nezhubnete! Odhalte 9 největších dietních mýtů

/
  • 9. ledna 2019 ● 09:35

    Při dietě je nejdůležitější snížit příjem energie z potravy a zvýšit energetický výdej aktivním pohybem. Jenže mnoho dietářů chce vidět nějaké výsledky už za několik dnů. A proto se uchýlí k hladovění. Nebo přijímají za své různé dietní »tutovky«, které vypadají jednoduše. Jenže fungují opravdu?

  • 1.

    Hladovět znamená hubnout

    Omyl! Pokud hladovíte, organismus okamžitě přepne do úsporného režimu a i to málo, co sníte, si uloží do tukových zásob na horší časy.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Tuk z jídla se ukládá do tukových polštářů na těle

    Tuk, především rostlinného původu, je životně důležitá složka výživy. Je obsažen v masu, semínkách, ořeších, v mléčných výrobcích a sladkostech. Denně by ho měl každý zkonzumovat 80 – 120 g.

     

    Pokud se tento limit zásadně překračuje a konzumuje se hlavně tuk živočišného původu, pak může způsobit obezitu a vysoký cholesterol.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Ovoce je při dietě ideální

    Ovoce sice obsahuje spoustu vitamínů, ale také mnoho cukrů. Takže vhodné je ho konzumovat hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem, odpoledne a večer už určitě ne. Energie z ovoce nemá šanci se před spaním aktivně zpracovat.

    Autor: istock.com

  • 4.

    Cukr zakládá na cukrovku

    Ne vždy! Tělo potřebuje denně 100 až 200 g cukru pro správnou činnost mozku, ledvin, svalové hmoty a krevního oběhu. Správné množství hladiny cukru také udržuje stabilní tělesnou teplotu. Problém nastává při nadměrné konzumaci. Ta může způsobit nadváhu a také už zmíněnou cukrovku.

    Autor: istock.com

  • 5.

    Ovocný jogurt je zdravý

    Pozor na ně! Ovocných jogurtů je celá škála. Mohou obsahovat kromě zdravé bílkoviny a živých biokultur také mnoho tuků a především cukrů. Proto je dobré si vždy přečíst energetické údaje na obalu.

    Autor: iStock.com

  • 6.

    Po hranolkách se tloustne

    To sice ano, ale jen v případě, že je smažíte či fritujete v několika litrech oleje. Zdravou variantou jsou hranolky, které se připravují na suchém plechu v troubě. Pak obsahují minimum tuku, chutnají výborně a jsou mnohem zdravější než z friťáku.

    Autor: istock.com

  • 7.

    Light produkty pomohou hubnout

    Light potraviny mají sice snížený energetický obsah, ale i tak obsahují kalorie, a proto se musí započítávat do celkového denního energetického příjmu. Sice mají často méně tuku, případně cukru, ale některé jejich složky energetický příjem naopak zvyšují (např. zahušťovadla).

    Autor: iStock

  • 8.

    Sýry jsou zdravé

    Ne tak docela. Bohužel hlavně v Česku tolik oblíbené taveňáky mají vysoké procento tuku. Ideální je konzumovat sýry s 30 % a nižším obsahem tuku.

    Autor: istock.com

  • 9.

    Čokoláda není zdravá

    Chyba lávky! Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Pokud sníte kousek kvalitní čokolády s obsahem kakaového oleje, rostlinného tuku a množstvím cukru mezi 30 až 40 g, nijak si neublížíte ani nepřiberete.

     

    Naopak levné čokolády ani čokoládami doopravdy nejsou. A ty právě pro linii představují největší nebezpečí. Obsahují jen mnoho cukrů a přemíru tuku.

     

    Autor: istock.com

     

Dnešní horoskopy