Hladovkou nezhubnete! Odhalte 9 největších dietních mýtů
-
Při dietě je nejdůležitější snížit příjem energie z potravy a zvýšit energetický výdej aktivním pohybem. Jenže mnoho dietářů chce vidět nějaké výsledky už za několik dnů. A proto se uchýlí k hladovění. Nebo přijímají za své různé dietní »tutovky«, které vypadají jednoduše. Jenže fungují opravdu?
- 1.
Hladovět znamená hubnout
Omyl! Pokud hladovíte, organismus okamžitě přepne do úsporného režimu a i to málo, co sníte, si uloží do tukových zásob na horší časy.
- 2.
Tuk z jídla se ukládá do tukových polštářů na těle
Tuk, především rostlinného původu, je životně důležitá složka výživy. Je obsažen v masu, semínkách, ořeších, v mléčných výrobcích a sladkostech. Denně by ho měl každý zkonzumovat 80 – 120 g.
Pokud se tento limit zásadně překračuje a konzumuje se hlavně tuk živočišného původu, pak může způsobit obezitu a vysoký cholesterol.
- 3.
Ovoce je při dietě ideální
Ovoce sice obsahuje spoustu vitamínů, ale také mnoho cukrů. Takže vhodné je ho konzumovat hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem, odpoledne a večer už určitě ne. Energie z ovoce nemá šanci se před spaním aktivně zpracovat.
- 4.
Cukr zakládá na cukrovku
Ne vždy! Tělo potřebuje denně 100 až 200 g cukru pro správnou činnost mozku, ledvin, svalové hmoty a krevního oběhu. Správné množství hladiny cukru také udržuje stabilní tělesnou teplotu. Problém nastává při nadměrné konzumaci. Ta může způsobit nadváhu a také už zmíněnou cukrovku.
- 5.
Ovocný jogurt je zdravý
Pozor na ně! Ovocných jogurtů je celá škála. Mohou obsahovat kromě zdravé bílkoviny a živých biokultur také mnoho tuků a především cukrů. Proto je dobré si vždy přečíst energetické údaje na obalu.
- 6.
Po hranolkách se tloustne
To sice ano, ale jen v případě, že je smažíte či fritujete v několika litrech oleje. Zdravou variantou jsou hranolky, které se připravují na suchém plechu v troubě. Pak obsahují minimum tuku, chutnají výborně a jsou mnohem zdravější než z friťáku.
- 7.
Light produkty pomohou hubnout
Light potraviny mají sice snížený energetický obsah, ale i tak obsahují kalorie, a proto se musí započítávat do celkového denního energetického příjmu. Sice mají často méně tuku, případně cukru, ale některé jejich složky energetický příjem naopak zvyšují (např. zahušťovadla).
- 8.
Sýry jsou zdravé
Ne tak docela. Bohužel hlavně v Česku tolik oblíbené taveňáky mají vysoké procento tuku. Ideální je konzumovat sýry s 30 % a nižším obsahem tuku.
- 9.
Čokoláda není zdravá
Chyba lávky! Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Pokud sníte kousek kvalitní čokolády s obsahem kakaového oleje, rostlinného tuku a množstvím cukru mezi 30 až 40 g, nijak si neublížíte ani nepřiberete.
Naopak levné čokolády ani čokoládami doopravdy nejsou. A ty právě pro linii představují největší nebezpečí. Obsahují jen mnoho cukrů a přemíru tuku.