Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Máte miminko? 3 tipy co jíst a pít, abyste mohla bez problémů kojit

/
  • Kojení je pro dítě velmi důležité.
    2. srpna 2018 ● 15:04

    Kojení je pro narození dítě to nejzdravější a nejdůležitější, co může v prvních měsících života dostat. Bohužel ne všechny ženy mají to štěstí, že kojit mohou. Máme pro vás 3 tipy, jak tělu pomoci, aby se mléko tvořilo.

  • 1.

    Bylinkové čaje

    Pijte bylinné čaje - z fenyklu, meduňky či anýzů, který je i proti nadýmání.  Dejte si vrchovatou lžíci fenyklových semínek do hrnečku a nechte 15 minut vylouhovat. Prodávají se už i rovnou namíchané směsi pro kojící matky. Pozor! Vyhněte se mátě peprné a šalvěji, které nemusí tvorbu mléka podporovat. Pít byste měli i dostatek vody bez bublinek. Ideálně právě při kojení.

    Kojení je pro dítě velmi důležité.
    Autor: iStock

  • 2.

    Čerstvé ovoce a zelenina

    Přísun vitamínů je nezbytně důležitý, ale musíte dát pozor na to, co jíte. Tzv. nadýmavé zelenině jako je hrách, fazole, čočka či květák se rozhodně vyhněte! Nedoporučují se ani ředkvičky, cibule, česnek, rajčata a celer. Z ovoce si dejte pozor na jahody, které mohou být alergenní, a také na příliš kyselé ovoce. Před jídlem ovoce i zeleninu důkladně omyjte.

    Kojení je pro dítě velmi důležité.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Pětkrát denně

    Libové maso, vejce, ryby, mléčné produkty… to všechno by měl jídelníček nyní obsahovat a to v lehce zvýšené míře Přeci jen to nejvíce „odevzdáváte“ do mléka, něco ale musí zůstat i pro vaše tělo. Vyhněte se majonézovým salátů, smaženým jídlům z fast foodu a příliš kořeněným pokrmům. Odpustit byste si měli i kozí či ovčí sýr, nemusí být pasterizované a mohou tak obnášet zdravotní riziko. Na tatarák ze syrového masa také rozhodně zapomeňte! Jídlo byste měla rozložit do zhruba pěti denních dávek.

    Kojení je pro dítě velmi důležité.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy