Červená řepa je elixír zdraví: Pomáhá i proti rakovině!
-
Mnozí z nás mají na červenou řepu možná ne zrovna hezké vzpomínky ze školní jídelny. Ovšem nejenže je velice chutná a navíc vám neudělá díru do peněženky, ale také má v sobě mnoho netušených možností z hlediska zdravé výživy. Nevěříte?
- 1.
Bojovník proti rakovině
Šťáva z červené řepy je obecně doporučována odborníky jako účinná prevence rakovinného bujení (stačí jedna sklenička jednou až dvakrát týdně) a užívá se i coby součást léčby tohoto závažného onemocnění. Při boji s rakovinou by si měl nemocný dopřát až tři menší sklenky šťávy denně. Pokud se musíte k pití přemáhat, můžete si do ní pro lepší chuť přidat mrkev a jablko.
- 2.
Vhodná pro těhotné
Vzhledem k tomu, že šťáva z jedné řepy v sobě má 34 procent doporučené denní dávky kyseliny listové, měly by ji konzumovat i ženy v očekávání. Kyselina listová totiž pomáhá podporovat správný vývoj mozku plodu a může tak dokonce eliminovat vrozené vady dětí.
- 3.
Cukrovkáři, pozor!
Pokud trpíte diabetem, měli byste se tuto jinak velmi zdravou potravinu jíst jen v omezeném množství. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.
- 4.
Dalších 10 důvodů, proč si pochutnat na řepě
☛ má protisklerotické účinky
☛ díky obsahu železa podporuje řepa krvetvorbu a pročišťuje krev
☛ ovlivňujepozitivně tvorbu inzulinu
☛ podporuje látkovou výměnu
☛ pomáhá po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě
☛ má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
☛ je vhodná při menstruačních a klimakterických potížích
☛ je antioxidant
☛ obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitaminy a další důležité látky
☛ podporuje nervový systém a vyživuje nervy
- 5.
Recept: Dort z červené řepy s čokoládou
Suroviny:
- 250 g vařené červené řepy
- 100 g 60% čokolády
- 280 g třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 225 g polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 50 g kakaa holandského typu
- ¼ lžičky soli
- 200 ml slunečnicového oleje
- máslo na vymazání formy
Na polevu:
- 150 g 60% čokolády
- 140 ml zakysané smetany
- 5 lžic moučkového cukru
- 3 lžíce třešňovice
Postup:
Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Nalámanou čokoládu dejte do mísy a nad hrncem s vroucí vodou ji nechte rozpustit. Mezitím cukr a vejce ušlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidejte mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli.
Pak do těsta vmíchejte řepu a olej. Vzniklé těsto vložte do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečte asi 50 minut při 180 °C. Korpus vyndejte z trouby a po pěti minutách vyklopte z formy.
Poleva: Čokoládu, smetanu a cukr dejte do mísy, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a obsah vymíchejte dohladka. Sejměte z tepla a vmíchejte třešňovici. Nechte zchladnout a namažte.