13. červenec 2020
Svátek slaví Markéta, zítra Karolína

Červená řepa je elixír zdraví: Pomáhá i proti rakovině!

/
  • Řepa je elixír zdraví.
    13. srpna 2016 ● 10:00

    Mnozí z nás mají na červenou řepu možná ne zrovna hezké vzpomínky ze školní jídelny. Ovšem nejenže je velice chutná a navíc vám neudělá díru do peněženky, ale také má v sobě mnoho netušených možností z hlediska zdravé výživy. Nevěříte?

  • 1.

    Bojovník proti rakovině

    Šťáva z červené řepy je obecně doporučována odborníky jako účinná prevence rakovinného bujení (stačí jedna sklenička jednou až dvakrát týdně) a užívá se i coby součást léčby tohoto závažného onemocnění. Při boji s rakovinou by si měl nemocný dopřát až tři menší sklenky šťávy denně. Pokud se musíte k pití přemáhat, můžete si do ní pro lepší chuť přidat mrkev a jablko.

    Šťáva z řepy je zdraví velmi prospěšná

  • 2.

    Vhodná pro těhotné

    Vzhledem k tomu, že šťáva z jedné řepy v sobě má 34 procent doporučené denní dávky kyseliny listové, měly by ji konzumovat i ženy v očekávání. Kyselina listová totiž pomáhá podporovat správný vývoj mozku plodu a může tak dokonce eliminovat vrozené vady dětí.

    Sklenice šťávy z červené řepy denně vám sníží vysoký tlak.

  • 3.

    Cukrovkáři, pozor!

    Pokud trpíte diabetem, měli byste se tuto jinak velmi zdravou potravinu jíst jen v omezeném množství. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.

    Červená řepa

  • 4.

    Dalších 10 důvodů, proč si pochutnat na řepě

    ☛ má protisklerotické účinky

    ☛ díky obsahu železa podporuje řepa krvetvorbu a pročišťuje krev

    ☛ ovlivňujepozitivně tvorbu inzulinu

    ☛ podporuje látkovou výměnu

    ☛ pomáhá po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě

    ☛ má pozitivní vliv na zrakovou ostrost

    ☛ je vhodná při menstruačních a klimakterických potížích

    ☛ je antioxidant

    ☛ obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitaminy a další důležité látky

    ☛ podporuje nervový systém a vyživuje nervy

    Červená řepa

  • 5.

    Recept: Dort z červené řepy s čokoládou

    Suroviny:

    • 250 g vařené červené řepy
    • 100 g 60% čokolády
    • 280 g třtinového cukru
    • 3 velká vejce
    • 225 g polohrubé mouky
    • 1 lžičku prášku do pečiva
    • ¼ lžičky jedlé sody
    • 50 g kakaa holandského typu
    •  ¼ lžičky soli
    • 200 ml slunečnicového oleje
    • máslo na vymazání formy

    Na polevu:

    • 150 g 60% čokolády
    • 140 ml zakysané smetany
    • 5 lžic moučkového cukru
    • 3 lžíce třešňovice

    Postup:

    Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Nalámanou čokoládu dejte do mísy a nad hrncem s vroucí vodou ji nechte rozpustit. Mezitím cukr a vejce ušlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidejte mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli.

    Pak do těsta vmíchejte řepu a olej. Vzniklé těsto vložte do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečte asi 50 minut při 180 °C. Korpus vyndejte z trouby a po pěti minutách vyklopte z formy.

    Poleva: Čokoládu, smetanu a cukr dejte do mísy, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a obsah vymíchejte dohladka. Sejměte z tepla a vmíchejte třešňovici. Nechte zchladnout a namažte.

    Dort z červené řepy s čokoládou

    Fotogalerie
    17 fotografií

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy