Acerola
Cihlově červené ovoce stejnojmenného keře nabízí obsah vitamínu C v porovnání s pomeranči dvacetkrát až třicetkrát vyšší! V porovnání s českým bohatým zdrojem céčka – černým rybízem – až desetkrát. Acerola obsahuje ale také důležité vitamíny A, B6, bioflavonoidy a minerální látky, zejména železo, vápník a hořčík.
Goji
Jednou z moderních vitamínových bomb je exotické ovoce s názvem goji neboli kustovnice čínská. Obsahuje téměř trojnásobek vitamínu C v porovnání s citróny či pomeranči. Její plody jsou drobné, červené bobule. Kromě céčka obsahuje také velké množství dalších vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů.
Guava
O stupínek výše než červené plody kustovnice čínské stojí exotická guava. Přesahuje v obsahu vitamínu C pomeranče více než čtyřikrát. Je v ní ale obsaženo i významné množství vitamínů skupiny B, vitamín E, dále vápník, fosfor, hořčík a železo, draslík. Bohatá je i na stopové prvky jako zinek, měď a mangan. Guava pomáhá mimo jiné na snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu, její plody chutnají jako směs hrušek, kdoulí a fíků.
Kiwi
Kiwi je již v našich zeměpisných šířkách naprosto běžně dostupné. Obsah vitamínu C je v něm v porovnání s citróny a pomeranči téměř dvojnásobný. Obsahuje rovněž množství vitamínu E, dále B1, B2, B6 a A. Toto ovoce patří k nejlepším zdrojům kyseliny listové ze všech druhů čerstvého ovoce. Kiwi je mimořádně bohaté na draslík, hořčík a železo. Konečně obsahuje prospěšné množství vlákniny, víc než například jablka.
Všeho moc škodí
Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělého je 80 mg, jako fyziologicky optimální se uvádí 200 mg/den. Při krátkodobém užívání, třeba při nemoci, se doporučuje 500 až 1000 mg/den. Vyšší dávky „céčka“ se rozpustí v moči a odejdou z organismu vylučovacími cestami ven, aniž by napáchaly výrazné škody. Citliví jedinci však mohou reagovat na dlouhodobě podávané vysoké dávky průjmem nebo na jednorázovou vysokou dávku alergickou kožní reakcí.