Bolavá záda a klouby patří k civilizačním potížím, ke kterým se člověk dopracuje i vlastním přičiněním. Co je podle vás nejrizikovější?

Bolest zad a vlastně většina zdravotních potíží souvisí s psychikou. Pokud čelíme dlouhodobě psychickým problémům, když máme z něčeho stres, tak nás ovládnou svalové křeče a sevření, a na tato spasma tělo reaguje bolestí. Když vás chytnou bedra nebo bolí mezi lopatkami, zlobí hrudní či krční část páteře, pak je za tím určitě špatná psychika, pracovní přetížení.

Je možné mít stresovou zátěž nějak pod kontrolou?

Je dobré si občas zrekapitulovat, co všechno jste dělali za poslední týden, dva týdny, měsíc. Pak možná zjistíte, že jste si toho na sebe naložili příliš mnoho. Výsledkem je pak zmíněný stres a vyčerpání, což je jen krůček ke zdravotním potížím. Celkově se ale dá říct, že pokud se člověk necítí dobře ve svém těle, má velké břicho, povolené hýždě, zadýchává se, když jde do schodů, měl by to přijmout jako alarm a začít to řešit, pokud chce být fit i ve vyšším věku.

Populární cvičitelka a televizní moderátorka pomáhá pohybem dětem z dětských domovů prostřednictvím vlastní nadace
Autor: Lenka Hatašová, Jiří Jevický

Bolestmi zad trpí stále více dětí a mladších ročníků. V čem vidíte příčinu?

Když člověk sedí celý den v práci u počítače a zádové svaly zanedbává, není divu, že se přihlásí potíže. Pokud jde o děti, záleží na rodičích, zda je vedou k tomu, že pohyb a sport patří k životu úplně stejně jako jít se najíst nebo si vyčistit zuby. Bohužel v dnešní době je většina rodičů línějších, nechodí s dětmi sportovat, nejdou v tomto smyslu dětem příkladem. Běžným modelem je situace, že rodiče i děti sedí u svých počítačů a komunikují spolu minimálně. Jde zhruba o osmdesát procent rodin. Těch zbylých pár procent, cyklisté, vodáci…ti si sport jako součást života uvědomují a vedou k němu i děti.

Vy jste sportovkyně tělem i duší? Odkoukaly podobnou vášeň k pohybu i vaše ratolesti?

Všechny tři vychovávám k tomu, že sport je běžnou součástí každého dne. Chodí na procházky, venčí našeho pejska, jezdí na kolečkových bruslích, plavou. Holky, sedmiletá dvojčata Sofie a Alexandra, jsou samozřejmě ještě malé na to, abych je dala do vrcholového sportu. Ale není to moje meta. Máme za sebou gymnastiku, balet. Šestnáctiletý Filip dělá atletiku.

Když člověka berou záda nebo má jiné potíže s pohybovým aparátem, může mu být nápomocný osobní trenér?

Pokud se dotyčný rozhodne poslouchat rady zkušeného trenéra, pak se dá vyřešit i bolest zad. Ke mně do tělocvičny chodí i lidi s nadváhou, s psychickými problémy, kteří jsou přepracovaní a v mnoha případech je trápí i záda. Dobrý trenér by měl proto zafungovat i jako psychoterapeut, citlivě jim doporučit například návštěvu u dietní sestry nebo u psychologa, navrhnout procházky či vhodný druh cvičení, třeba jógu nebo pilates. Na bolest zad, uvolnění psychického napětí a na posílení svalů výborně funguje například sestava na velkých míčích, která je oblíbená nejen u těhotných žen.

S manželem Jindřichem, dnes šestnáctiletým synem Filipem a sedmiletými dvojčaty Sofií a Alexandrou. Všechny děti mají ke sportu a pohybu vůbec velmi vřelý vztah.
Autor: Lenka Hatašová, Jiří Jevický

Je ovšem řada lidí, které by navzdory potížím s klouby či páteří do tělocvičny nikdo nedostal. Co byste jim vzkázala?

Do hlavy jim nevidím, takže netuším, zda je to kvůli tomu, že jsou líní a ví, že by je cvičení zpočátku bolelo, nebo se jim cvičit nechce, protože už na to fyzicky nemají. Což je ovšem strašné zjištění. Tělo má totiž od přírody rádo pohyb, svaly mají rády, když se nejen posilují, ale i protahují. Pokud se to neděje, tak se všechno zkracuje, povoluje. Proto si myslím, že udržovat si kondici je dobré pro prevenci správného fungování svalového i pohybového aparátu i s přibývajícím věkem. Doporučila bych jim například virtuální cvičení.

Virtuální cvičení? Můžete tento způsob pohybu přiblížit?

Pokud to lidi do fitka neláká nebo jsou pracovně vytížení a na cvičení mají třeba jen deset minut, mohou cvičit prostřednictvím různých médií. Pustit si speciální sestavy na DVD, videa na internetu, mimo jiné i na protažení a posílení zádových svalů, zpevnění břicha, pro dosažení postavy snů… Cvičení zdarma nabízí i moje internetová televize. Lidé si tímto způsobem mohou procvičit potřebné partie kdykoliv, v kanceláři, v klidu domova.

Kromě pohybu ovšem kosti potřebují i dostatečnou výživu. Jakou máte zkušenost s užíváním doplňků stravy?

Jako sportovec, který cvičí kromě neděle celý týden, užívám doplňky stravy ve větší míře než běžný člověk. Když mě začnou bolet kolena, ramena nebo jiné velké klouby, tak si nasadím kloubní výživu. Produkce přirozeného kolagenu totiž stagnuje, ať už v kloubech nebo v kůži, takže se musí potřebné látky doplňovat. Nejde samozřejmě o léky, ale o přípravky, které mi chrupavku vyživí a klouby přestanou zlobit. Podobné problémy ale může mít i člověk, který cvičí jen dvakrát týdně, takže umělou výživu, která přinese úlevu, doporučuji. Také doplněk stravy přímo na míru by měl dotyčnému doporučit osobní trenér, který má s těmito preparáty zkušenost.

Hanka Kynychová
Autor: Lenka Hatašová, Jiří Jevický

Doporučila byste na bolavá záda masáž?

Masáže jsou výborné v případě, že si chcete udělat relax nebo uvolnit ztuhlou páteř. Přinést mohou úlevu i v případě, že jste si uskřípli záda tím, že jste nesli něco těžkého a natáhli si trapéz. Ne každý masér do toho ale jde. Masáž ovšem neřeší posílení svalů, to znamená, že neřeší ani trvalou úlevu od bolesti. I v případě sedavého zaměstnání, kdy záda dost trpí, doporučuji raději strečingové cvičení.

Lásku k pohybu předáváte i prostřednictvím dobročinného projektu Hejbejte se a zpívejte. S jakým ohlasem se setkává?

Hejbejte se a zpívejte je charitativní taneční projekt, který už devět let pořádá můj nadační fond. U dětí v dětských domovech, pro které je určen, je projekt oblíben natolik, že se každý rok přihlašují nové a nové domovy nebo se k nám dětské domovy vrací. Děti vedeme k volnočasovým aktivitám, snažíme si jim dát profesionální vzdělání v oborech, pro které mají talent. Proto se děti učí nejmodernější taneční formy, muzikálové herectví a zpěv. Pro děti pořádáme letní a podzimní soustředění, kdy přijedou za mnou a za mými lektory ke mně do fitka. No a v listopadu se pak všichni mezi sebou utkají na velké finálové show. V letošním roce je zapojeno 19 dětských domovů, tedy něco kolem 300 dětí. Je úžasné vidět, jak se děti rok od roku zlepšují, jak jim pohyb pomáhá překonávat nízkou sebedůvěru či trému. Navíc pohyb působí blahodárně na jejich psychická traumata a nehezké zážitky z dětství. Je to moc hezká činnost, které se budu věnovat, dokud mi síly budou stačit! Od malička mě totiž doma učili, že pomáhat je normální. A tato věta je i mottem mojí nadace.