Centrum pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové provedlo průzkum pod vedením odborníka na výživu MUDr. Zdeňka Zadáka a ukázalo se, že až třetina Čechů nemá v těle dostatek hořčíku.  

Co ukázal výzkum

Zúčastnilo se ho 100 osob ve věku 17 – 84 let. Polovina podstoupila i laboratorní testy.

  • Vyplynulo z něj, že téměř 25 % dotazovaných má pravděpodobný nedostatek hořčíku a 5 % dokonce velmi pravděpodobný nedostatek. To znamená, že téměř každému třetímu člověku u nás chybí hořčík. 
  • Tento nedostatek se týká všech věkových skupin, obzvláště náchylní jsou ale lidé ve věku 45 let a výše.
  • Je to způsobeno nevhodnou a nevyváženou stravou bohatou na tuky a cukry a naopak chudou na hořčík.
  • Podle Státního zdravotního ústavu Češi přijímají zhruba o 20 % méně hořčíku, než je doporučená denní dávka.

Nedostatek hořčíku způsobuje:

  • srdeční arytmii
  • nedostatečné vylučování inzulínu
  • svalové křeče
  • bolesti hlavy
  • únavu
  • špatné soustředění
  • zácpu

Zdroje hořčíku

  • minerální vody (např. Magnesia)
  • luštěniny
  • čerstvá listová zelenina
  • ořechy
  • mořské ryby
  • banány

Kolik je ideální dávka?

„Denní příjem hořčíku by měl být 400 - 420 mg u mužů a těhotných nebo kojících žen. Ostatní ženy by pak měly přijímat okolo 300 - 320 mg hořčíku denně,“ doporučuje MUDr. Zdeněk Zadák.