Centrum pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové provedlo průzkum pod vedením odborníka na výživu MUDr. Zdeňka Zadáka a ukázalo se, že až třetina Čechů nemá v těle dostatek hořčíku.
Co ukázal výzkum
Zúčastnilo se ho 100 osob ve věku 17 – 84 let. Polovina podstoupila i laboratorní testy.
- Vyplynulo z něj, že téměř 25 % dotazovaných má pravděpodobný nedostatek hořčíku a 5 % dokonce velmi pravděpodobný nedostatek. To znamená, že téměř každému třetímu člověku u nás chybí hořčík.
- Tento nedostatek se týká všech věkových skupin, obzvláště náchylní jsou ale lidé ve věku 45 let a výše.
- Je to způsobeno nevhodnou a nevyváženou stravou bohatou na tuky a cukry a naopak chudou na hořčík.
- Podle Státního zdravotního ústavu Češi přijímají zhruba o 20 % méně hořčíku, než je doporučená denní dávka.
Nedostatek hořčíku způsobuje:
- srdeční arytmii
- nedostatečné vylučování inzulínu
- svalové křeče
- bolesti hlavy
- únavu
- špatné soustředění
- zácpu
Zdroje hořčíku
- minerální vody (např. Magnesia)
- luštěniny
- čerstvá listová zelenina
- ořechy
- mořské ryby
- banány
Kolik je ideální dávka?
„Denní příjem hořčíku by měl být 400 - 420 mg u mužů a těhotných nebo kojících žen. Ostatní ženy by pak měly přijímat okolo 300 - 320 mg hořčíku denně,“ doporučuje MUDr. Zdeněk Zadák.