Inspekce se při kontrolách zaměřovala hlavně na to, jestli informace uvedené na obalech výrobků skutečně odpovídají jejich složení. Z tří a půl tisíc kontrolovaných výrobků jich propadlo 536! Výrobci hřešili hlavně používáním levných náhražek, které mají do kvality potravin hodně daleko.
Na pultech jste se tak mohli setkat třeba s maďarskými klobásami a salámy nebo českými párky, napěchovanými strojně odděleným masem. Taková pochoutka sice žene cenu výrobku dolů, jde ale vlastně o jemnou masovou pastu s příměsí rozemletých kůží a kostí. Špatně dopadla i oblíbená ryba pangasius, jehož obal sliboval 80 % podíl masa, ve skutečnosti ale obsahoval jen 66, 8 % ryby. Zbytek byla voda.
Jak dopadly další výrobky?
* Smetana ke šlehání, Kunín
- uvedeno 31 % tuku
- zjištěno 16, 5 % tuku
* Vepřové ve vlastní šťávě, Hamé
- uvedeno 70 % masa
- zjištěno 52 % masa
* Višňový džem, Scandic Food (Polsko)
- uvedeno 40 % višní
- zjištěno 15, 8 % višní
* Cocoa drink plus vitamins, polský výrobce
- falšování kakaa
- uvedeno 20 % kakaa
- zjištěno 15,7 %
* Müller Thurgau, firma LIVI spol. s r. o., Dubňany
- s 19 % přídavkem vody
- uvedeno 11, 5 % alkoholu
- zjištěno 10, 4 % alkoholu
* Maďarská spirála, masný výrobek
- zjištěn hojný výskyt kostí o velikosti 2 až 4 mm
* Danish Choice meruňkový džem
- obsahuje aditiva – barviva a konzervanty, sorbitol, fosfor, draslík, mangan
Benefit Švestková povidla
- obsahují kyselinu benzoovou, sorbovou, popel, syntetická barviva