Inspekce se při kontrolách zaměřovala hlavně na to, jestli informace uvedené na obalech výrobků skutečně odpovídají jejich složení. Z tří a půl tisíc kontrolovaných výrobků jich propadlo 536! Výrobci hřešili hlavně používáním levných náhražek, které mají do kvality potravin hodně daleko.

Na pultech jste se tak mohli setkat třeba s maďarskými klobásami a salámy nebo českými párky, napěchovanými strojně odděleným masem. Taková pochoutka sice žene cenu výrobku dolů, jde ale vlastně o jemnou masovou pastu s příměsí rozemletých kůží a kostí. Špatně dopadla i oblíbená ryba pangasius, jehož obal sliboval 80 % podíl masa, ve skutečnosti ale obsahoval jen 66, 8 % ryby. Zbytek byla voda.

Jak dopadly další výrobky?

* Smetana ke šlehání, Kunín

-         uvedeno 31 % tuku

-         zjištěno 16, 5 % tuku

* Vepřové ve vlastní šťávě, Hamé

- uvedeno 70 % masa

- zjištěno 52 % masa

* Višňový džem, Scandic Food (Polsko)

-         uvedeno 40 % višní

-         zjištěno 15, 8 % višní

* Cocoa drink plus vitamins, polský výrobce

-         falšování kakaa

-         uvedeno 20 % kakaa

-         zjištěno 15,7 %

* Müller Thurgau, firma LIVI spol. s r. o., Dubňany

-         s 19 % přídavkem vody

-         uvedeno 11, 5 % alkoholu

-         zjištěno 10, 4 % alkoholu

* Maďarská spirála, masný výrobek

-         zjištěn hojný výskyt kostí o velikosti 2 až 4 mm

* Danish Choice meruňkový džem

-         obsahuje aditiva – barviva a konzervanty, sorbitol, fosfor, draslík, mangan

 

Benefit Švestková povidla

- obsahují kyselinu benzoovou, sorbovou, popel, syntetická barviva