Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kyberpodvodníci útočí na vaše peníze: Prokoukněte nejčastější triky

/
  • Kyberpodvodníci útočí na vaše peníze. (ilustrační foto)
    14. listopadu 2022 ● 11:30

    Kybernetických útoků extrémně přibývá! A bude hůř. Stres s nákupem vánočních dárků sníží opatrnost majitelů účtů a zvýší razanci útoků podvodníků.

  • 1.

    Rafinovaní podvodníci

    Nikdo není v bezpečí. Nezáleží na věku ani vzdělání. Podvodníci jsou stále rafinovanější. Počet útoků na klienty bank se za poslední dva roky zvýšil čtyřnásobně! Podle průzkumu České bankovní asociace (ČBA) se už více než polovina Čechů setkala s nějakou formou hackerského útoku.

    Češi si proto rizika spojená s on-line prostředím uvědomují. „Pokud má člověk dost času, rozhoduje se správně. Jenže pod tlakem lidé jednají iracionálně. To útočníci samozřejmě vědí a nutí vás jednat hned,“ varuje Petr Barák, expert na finanční a bankovní bezpečnost ČBA.

  • 2.

    Trik: Sociální dávky

    Falešné stránky, které se tváří jako web MPSV, se vás při žádosti o sociální dávku snaží připravit o peníze. Nabízí „formuláře“ k příspěvku na bydlení a uživatele nabádají, aby se přihlásil bankovní identitou. Odkazy lidé často dostávají SMS zprávami nebo e-maily.

    Rada: Před otevřením jakékoliv adresy si zkontrolujte, jestli jste na oficiálních webových stránkách www.mpsv.cz

  • 3.

    Pozor na HESLA

    Slabá hesla prolomí útočníci během pár vteřin. Jenže ani silné heslo samo o sobě nestačí. „Silné heslo, které prozradíme útočníkovi, nás nijak neochrání,“ říká Petr Barák. „Slabým článkem je bohužel lidská důvěřivost,“ potvrzuje Petr Zíma, expert na bezpečnost v České spořitelně.

  • 4.

    Trik: Falešný bankéř

    Volá vám bankéř z vaší banky, z České národní banky nebo policista? Pošle vám k ověření i svoji kartu zaměstnance? Jde o podvod, kdy pachatelé dokonce používají i skutečná jména bankéřů a policistů a umí „padělat“ telefonní číslo tak, že se vám zobrazí jako hovor z Policie ČR nebo banky. Banky se snaží své klienty chránit. Např. u Spořitelny funguje bezpečnostní aplikace George klíč, kterou se dá ověřit, zda volá skutečně bankéř.

    „Vzdálené ověření bankéře je užitečným nástrojem v boji proti podvodným telefonátům, které se v meziročním srovnání více než zdvojnásobily,“ říká Ondřej Pohanka, který má rozvoj aplikace George klíč ve Spořitelně na starosti.

    Rada: Pokud vás „bankéř“ nutí vybrat peníze a vložit je do kryptoměn, instalovat novou aplikaci nebo umožnit vzdálený přístup do vašeho počítače, nic nedělejte a okamžitě zavěste!

  • 5.

    Trik: Bazarové portály

    Přibývá podvodů na on-line bazarech. „Prodávající jsou osloveni údajným kupcem. Aby co nejdříve docílili prodeje, neopatrně spolupracují a vyplňují údaje o svých kartách a přístupech na účet v domnění, že nedělají nic špatně. Opak je bohužel pravdou, většinou o všechno přijdou,“ uvádí podplukovník Ondřej Kapr z Policie ČR.

    Rada: Pro přijetí peněz není potřeba zadávat žádné bezpečnostní údaje, stačí sdělit číslo účtu.

  • 6.

    Trik: Bílý kůň

    Snadný přivýdělek s podmínkou vlastního účtu a schopnosti rychle převádět peníze? Pozor! Jako bílý kůň budete prát špinavé peníze a přes svůj účet je přeposílat dál.

    Variantou je i založení nového účtu, který bude na vaše jméno a podvodníkovi ho pronajmete. Nejenže se stáváte spolupachatelem při legalizaci peněz z trestné činnosti, ale hrozí, že si na váš účet podvodník vezme úvěr.

    Rada: Přivýdělek vybírejte obezřetně. Nikdy nezakládejte osobní účet pro třetí osoby.

  • 7.

    Trik: Napodobené stránky bank

    Falešné webové stránky napodobují přihlašovací stránku do vašeho internetového bankovnictví. Když se přes ni přihlásíte, podvodník zároveň udělá totéž na „pravé stránce“ a vysaje vám účet.

    Rada: Do bankovnictví vstupujte jen z webové adresy banky, nikoli přes odkazy na vyhledávačích.

  • 8.

    Boj o vteřiny

    Chybovat může každý. „Podvodníci používají velmi chytré a přesvědčivé techniky, kterým dokáže podlehnout i technicky zkušený člověk,“ vysvětluje expert Zíma z České spořitelny.

    Při problému:

    ● ihned kontaktujte klientskou linku a zablokujte internetové bankovnictví

    ● zeptejte se na možnost zrušení zadaných transakcí

    ● podejte trestní oznámení na Policii ČR

    ● nechte si zkontrolovat počítač odborníkem (odinstaluje program pro vzdálený přístup a vyčistí počítač od případných virů)

  • 9.

    5 rad, jak snížit riziko

    1. NEinstalujte do počítače neznámé programy
    2. NEpovolujte nikomu vzdálený přístup do počítače a telefonu
    3. NEpotvrzujte na cizí pokyn jakékoli transakce
    4. NEsdílejte autorizační SMS kódy
    5. NEpředávejte nikomu přihlašovací údaje k účtu nebo platební kartě

  • 10.

    Jak dlouho trvá hackerům prolomit heslo?

    Nevyžádané hovory hlídá zákon: Jak na otrapy z telefonu?
    Autor: Blesk

    Video
    Video se připravuje ...

    Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickou válku proti Putinovi. Videohub

    Fotogalerie
    15 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

frantacizek: ty potvrzovací sms u bank by měly být dostatečnou ochranou, tam je pak i jedno, že má mé heslo, pokud máte apple, což je dnes jediný mobil, který tyhle *** nehacknou.. každého chyceného hackera byste nám měli s klukama předat, k převýchově.. tady se na ně stojí fronta, stejně jako na Mc Gregora..obecně ajťák to má v našem kraji složité

(14. 11. 2022 13:14)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy