Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lupič století ukradl 500 milionů: Toto je 12 nejhledanějších Čechů

  • Autor: rix,ČTK,zf - 
    1. 12. 2022
    18:45

    Pachatel loupeže století je nezvěstný 15 let. 1. prosince 2007 odcizil František Procházka půl miliardy. Stále patří mezi 12 nejhledanějších Čechů a figuruje na mezinárodním seznamu Interpolu a Europolu. Jsou na něm i dvě ženy. Eva Zámečníková měla plánovat vraždu svého manžela, Barbora Černá má zase na krku pojistný podvod. Všichni zainteresovaní mají jedno společné. Úřady nevědí, kde jsou. Toto jsou nejhledanější Češi.

  • 1.Eva Zámečníková (41)

    Eva Zámečníková Eva Zámečníková | TASR/Profimedia

    Slovenská policie vyhlásila mezinárodní pátrání po české podnikatelce Evě Zámečníkové. Ta byla v nepřítomnosti pravomocně odsouzena k osmi letům vězení za přípravu vraždy svého slovenského manžela v roce 2014. K vraždě nakonec nedošlo, neboť korunní svědek se obrátil na policii, která smrt zinscenovala. Slovenské úřady na Zámečníkovou, známou ve slovenských médiích pod přezdívkou „květinářka“, po rozhodnutí soudu vydaly evropský zatykač.

    Češka si podle prokuratury objednala vraždu manžela, profesionálního vojáka, jen dva měsíce po sňatku. Prokuratura za motiv označila snahu obžalované získat majetek muže, s nímž žila na západním Slovensku.

    Korunní svědek dříve uvedl, že Zámečníková mu za vraždu slíbila 50 000 eur (1,26 milionu Kč). Češka během líčení u soudu prvního stupně vinu popřela. Tvrdila, že korunní svědek se jí chtěl pomstít za to, že mu odmítla půjčit peníze, a že žádný důkaz nepotvrdil informace o vraždě a o zmiňované odměně.

    Slovenské soudy se případem zabývaly opakovaně kvůli tomu, že slovenský nejvyšší soud dvě předchozí rozhodnutí soudu prvního stupně zrušil a případ vrátil k novému projednání.

  • 2.Karel Šroubek (41)

    Karel Šroubek (37), výtržnictví a útok na policisty Karel Šroubek (37), výtržnictví a útok na policisty | Interpol/Europol

    Karel Šroubek byl údajně účastníkem incidentu, při němž byl v Praze zastřelen člověk. Pachatelem byl Štěpán Císař, který byl nakonec za vraždu odsouzen k desetiletému vězení. Šroubek úřadům na Novém Zélandu řekl, že jako svědkovi vraždy jemu i jeho rodině vyhrožovala dvojice policistů, kteří po něm chtěli, aby vypovídal lživě a tím pomohl vyváznout hlavnímu podezřelému. To prý byl důvod jeho odchodu z Česka.

    Že Šroubek žije pod falešnou identitou na Novém Zélandu, se zjistilo v roce 2009. Tehdy česká pobočka Interpolu informovala novozélandské úřady o jeho pravé totožnosti a vydala na Šroubka zatykač v souvislosti s vyšetřováním zmíněné vraždy. Místo vyhoštění ho ale soudce v roce 2012 vzhledem k úspěšnému začlenění do novozélandské společnosti osvobodil a dal mu podle novozélandského tisku „druhou šanci“. Tu ale údajně promarnil v červnu 2016, kdy byl odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení. Po propuštění ho měl imigrační úřad vyhostit ze země jako nežádoucího. 

    Šroubek se v posledních 15 letech několikrát dostal do konfliktu s policií a čelil několika obviněním v souvislosti s drogami a loupeží. Byl ale buď zproštěn viny, nebo jeho obvinění bylo zrušeno.

  • 3.Barbora Černá (49)

    Barbora Černá Barbora Černá | PČR, Reprofoto ČR

    Barbora Černá měla podle serveru novinky.cz zmizet neznámo kam v roce 2001. Je vedená jako hledaná za pojistné podvody i jako pohřešovaná. Rodina je ovšem přesvědčená, že jejich příbuznou někdo zavraždil. 

  • 4.Tomáš Mieszek (47)

    Tomáš Mieszek (43), znásilnění Tomáš Mieszek (43), znásilnění | Interpol/Europol

    V americkém státu Virginie znásilnil a zbil svou tamní přítelkyni. Dopouštěl se také stalkingu či obtěžování a opakovaně před policií nelegálně utekl pomocí letadla. Po tomto muži vyhlásily pátrání USA, na útěku je od roku 2007.

  • 5.František Procházka (48)

    František Procházka (43), loupež století František Procházka (43), loupež století | Interpol/Europol

    Pachatel takzvané loupeže století v roce 2007 okradl bezpečnostní agenturu o 540 milionů korun a potom se „vypařil“. Jeho poslední stopa vedla před šesti lety do Dominikánské republiky, kde elitní policejní komando pátralo po Češích ukrývajících se před zákonem. Získali o něm informace, ale nedopadli ho. Pokud Procházka stále žije, zřejmě si užívá pohádkové bohatství.

    František Procházka při nakládání peněz. František Procházka při nakládání peněz. | Profimedia

  • 6.František Hudec (71)

    František Hudec (67), vražda František Hudec (67), vražda | Interpol/Europol

    Je nejdéle hledaným Čechem. V roce 1992 zabil nožem a sekerou svou manželku a nevlastního syna a potom se „vypařil“. Pobýval zřejmě v zemích bývalého sovětského bloku. Přestože v seznamu hledaných stále figuruje, policie pracuje i s domněnkou, že už je mrtvý.

  • 7.Luboš Kordač (61)

    Luboš Kordač (61), daňový podvod Luboš Kordač (61), daňový podvod | Interpol/Europol

    Jeden z nejdéle hledaných zločinců byl odsouzen za daňové úniky a další finanční machinace k pětiletému trestu, léta se ukrýval v Dominikánské republice. Cítil se natolik v bezpečí, že po čase začal psát a vydávat knihy o hledání podmořských pokladů, které ho proslavily. K dostání jsou třeba v internetovém obchodě Amazon a poslední vyšla v roce 2016. Když mu česká policie přišla na stopu, opět zmizel.

  • 8.Další Interpolem hledaní zločinci

bullshit ( 31. října 2022 20:02 )

Pokud něco víš dej TO, jinak je to jen vohnoutský plk...

bullshit ( 31. října 2022 20:01 )

Zajisté míněn trojslepenec aliaz trojdemolice KSČ-ČSSD-ANO.

spania ( 31. října 2022 12:07 )

Určitě jsou hned klidnější,když ví,že o nich nikdo nic neví

prokop78 ( 31. října 2022 08:23 )

Hledej šmudlo hledej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání