Opatrně s veřejnými počítači

Potřebujete využít veřejně přístupný počítač v hotelu, kempu nebo internetové kavárně? Musíte si vytisknout voucher, potvrzení rezervace nebo se musíte přihlásit do internetového bankovnictví? Tak vsaďte na maximální opatrnost!

Rada:Nezapomínejte po sobě zavřít použité aplikace a okna prohlížeče. Odhlaste se z e-mailových profilů, smažte po sobě historii. Rozhodně nenechávejte uložená jakákoli přístupová hesla.

Nevěřte veřejné wi-fi

Chcete ušetřit, a proto se připojujete do veřejných wi-fi sítí? Stejně jako vy se do nich může připojit i někdo, kdo chce ukrást přenášená data, hesla nebo cizí zařízení zavirovat. V případě nešifrovaných sítí to může být úplně každý, v případě sítí s přístupem řízeným heslem pak ten, kdo má s vámi také přístup. Tedy obvykle kdokoliv z vašeho hotelu, kavárny i restaurace nebo ten, kdo sedí s vámi na náměstí a využívá bezplatné městské wi-fi.

Rada: „Ujistěte se, že na internetu pracujete pouze přes šifrované spojení (HTTPS) s platným a důvěryhodným certifikátem a nemusíte se bát,“ radí Ondřej Ševeček, odborník na bezpečnost z počítačové školy Gopas.

Nezapomeňte na zámek

Necháváte mobil nebo tablet na pláži pod osuškou nebo na stole v jídelně, zatímco si jdete pro nášup? Nezapomeňte si nastavit automatický zámek. Případní zloději nebudou moci svoji kořist ihned používat, jako by byla jejich vlastní.

Rada: Nejzákladnější, co můžete pro ochranu svých dat udělat, je dvoufaktorové zabezpečení pomocí hesla a třeba otisku prstu. Získáte tím čas, abyste mohli ukradené zařízení najít, případně zablokovat.

Zálohujte si data

I na dovolené ohrožují vaše elektronická zařízení různé typy malwaru a ransomwaru, které mohou způsobit jejich zašifrování. Můžete tak přijít o citlivá data, komunikaci, přihlašovací údaje, fotografie a dokumenty.

Rada: „Doporučujeme před odjezdem zálohovat vše důležité na externí disk nebo ještě lépe do cloudu, kde jsou údaje v případě potřeby dostupné odkudkoli,“ říká Michal Merta, ředitel Cyber Fusion centra společnosti Accenture.

Telefon si můžete pojistit

Oblíbenou kořistí kapsářů jsou mobilní telefony, protože obsahují citlivá data, fotografie, přístupy do důležitých systémů včetně bankovnictví, mailu a sociálních sítí.

„Doporučujeme před dovolenou nastavit na telefonu nebo i jiném zařízení některý z anti-theft programů, které umějí zajistit vyhledání a dálkové zamykání zařízení. Klid zvýší i pojištění, ať už proti nahodilému poškození přístroje, které zahrnuje i jeho nechtěné utopení, nebo pojištění kybernetických rizik,“ říká Martin Pejsar z BNP Paribas Cardif.

 

Video
Video se připravuje ...

Mladíci okradli o mobil spícího opilce v podchodu pod hlavním nádražím Městská policie Brno