Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obavy z hackerů i zneužití zbraní pro Ukrajinu: „Skončí v podsvětí,“ varuje šéf Interpolu

Autor: mav - 
11. června 2022
16:18

Ze Západu putují na Ukrajinu zbraně všeho druhu, od pušek po dělostřelectvo – a v konfliktu se také nasazují zbraně kybernetické. Ty i ony po konfliktu mohou padnout do špatných rukou, varuje generální tajemník Interpolu.

„Známe to z mnoha jiných bojišť,“ pronesl Jürgen Stock na setkání s reportéry v Paříži. „Už teď se na zbraně kriminálníci zaměřují,“ citoval ho deník Guardian.

„Zločinecké skupiny se snaží využívat takové chaotické situace a dostupnost zbraní, včetně vojenských, včetně těžké techniky. Zločince zajímají všechny druhy zbraní. Prakticky všechny, které se dají nosit, lze využít ke zločinným účelům. Žádná země nebo region se s tím nemůže vypořádat izolovaně, neboť tyto skupiny operují na globální úrovni.“

Očekává tak přísun zbraní všeho druhu do Evropy i dalších kontinentů. Varovným příkladem budiž překotná evakuace Kábulu, když ho loni v létě rychle dobylo hnutí Tálibán – například po amerických ozbrojených silách tam zůstala spousta vojenské techniky, ne všechnu se podařilo odvézt nebo zneškodnit.

Proto Stock nabádá k pečlivému sledování zbraní, jež se nyní na Ukrajinu posílají. Interpol k tomuto účelu provozuje zbraňovou databázi. „Jsme v kontaktu s členskými zeměmi a vybízíme je, aby tyto nástroje využívaly,“ prohlásil generální tajemník, což je po prezidentovi a jeho zástupcích nejvýše postavený činitel Mezinárodní organizace trestní policie, jak zní plný název organizace se 195 členskými zeměmi.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Rusko-ukrajinský konflikt, už před letošní invazí, také zahrnoval četné kybernetické útoky, jak na zúčastněné strany, tak na západní země Ukrajinu podporující. Takové programy mohou přímo vyvíjet bezpečnostní složky států – a později to může dopadnout podobně jako s klasickými zbraněmi.

„Digitální zbraně možná dnes používá, ba vyvíjí armáda, a zítra budou dostupné pro zločince,“ varoval Stock na Světovém ekonomickém fóru v Davosu koncem května. Kyberzbraně se například obchodují na tzv. darknetu – skryté části internetu, kam se běžný uživatel přes klasické vyhledávače nedostane, slouží hlavně k nelegálním obchodům a aktivitám, jak píše server CNBC.

Zatímco Kreml odmítá četná obvinění, že je odpovědný za mnohé kybernetické útoky na Ukrajinu a Západ, Kyjev se naopak chlubil, kterak povolal „do zbraně“ hackerské dobrovolníky z celého světa na obranu před Ruskem. A nezřídka se pustili i do útoku.

Samotný konflikt na Ukrajině se Interpolu přímo netýká, byť například Ukrajina požádala o pomoc s identifikací zabitých. „Na Ukrajině nejsme, ale s tímto jsme pomoci mohli, je to klasická identifikační práce,“ uvedl Stock. „Zato na válečné zločiny se nedíváme, Interpol nemá vyšetřovací pravomoci.“

Video  Lidé nechápou, co se na nás řítí, vzkazuje Topolánek. A současné vládě by dal chvalitebnou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa