Uživatelé si změn ve vzhledu všimnou hned po prvním zapnutí. Zatímco uživatelské prostředí Windows 10 bylo hranaté a strohé, »jedenáctky« přinášejí zaoblené rámy oken, plastické ovládací prvky, nové ikonky, písma a spoustu drobných animací. Novy systém také usnadňuje ovládání na dotykových obrazovkách.  Ikona Start se pak přesunula do středu ovládacího panelu, jde však nakonfi gurovat – tedy přemístit – podle potřeby.

Rychlejší a náročnější

Systém nově disponuje lepší ochranou proti kyberútokům, díky čemuž by nemělo být pro »počítačové zločince« tak snadné na dálku ovládnout počítač. Windows 11 také rychleji spouští aplikace, zkracuje probouzení počítače ze spánku i procesy aktualizací. Velký důraz kladli vývojáři na hráče, v »jedenáctkách« se mají jednotlivé tituly načítat daleko rychleji.

S tím vším ovšem také souvisí vysoké nároky na hardware. Ty spolehlivě splňuje většina počítačů vyrobených v posledních třech letech, zatímco na převážné části těch starších Windows 11 rozchodíte jen těžko.

Video
Video se připravuje ...

Microsoft představil nový operační systém Windows 11 Microsoft

Jak ho nainstalovat?

Společnost Microsoft oznámila, že přechod z Windows 10 na 11 bude uživatelům nabízet postupně. Jestli už je aktualizace na nový systém dostupná, se můžete přesvědčit tak, že v nabídce Start napíšete »Vyhledat aktualizace«, kliknete a systém zkontroluje, jestli jste na řadě. V nabídce dostupných aplikací bude zřetelně uvedeno Windows 11. Pokročilejší uživatelé si pak systém mohou již dnes stáhnout na adrese www.microsoft.com.

Jak zjistit, zda mi bude fungovat

➊ Jděte na adresu www.microsoft.com.

➋ V sekci Zkontrolovat kompatibilitu klikněte na Stáhnout aplikaci PC Health Check.

➌ Aplikaci nainstalujte, spusťte a klikněte na Zkontrolovat teď.

➍ Aplikace ověří, jestli váš počítač požadavky splňuje, a případně vypíše, co nevyhovuje.

Ikonu Start naleznete nově uprostřed ovládacího panelu...
Autor: Živě.cz

Požadavky na hardware

✔ 1GHz procesor se dvěma jádry či lepší

✔ operační paměť o velikosti alespoň 4 GB

✔ úložiště s kapacitou 64 GB či větší

✔ grafickou karta s podporou rozhraní DirectX 12

✔ minimálně 9palcový monitor s rozlišením 1280 × 720 px

✔ bezpečnostní čip TPM 2.0 a aktivní zabezpečené spouštění (Secure Boot)

Blesk přímo ve Windows!

Ve Windows 11 se dole na hlavním panelu objevilo zbrusu nové tlačítko otevírající nabídku tzv. widgetů čítající počasí, kalendář či úkolovník. Pod těmito miniaplikacemi se nachází také zprávy z internetu, kde nově najdete i zpravodajství Blesku!

Miliardy oken

Systém Windows (= anglicky okna) je nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače na světě. První verze Windows 1.0 byla na trh uvedena už v roce 1985, masového rozšíření se dočkaly až Windows 95. Dnes jsou Windows aktivní v 1,3 miliardy přístrojů po celém světě.

Starý vydrží ještě 4 roky

Nesplňuje-li váš počítač požadavky na náročné Windows 11, můžete zůstat u starší verze Windows 10 až do 14. října 2025. Po tomto datu už ale váš počítač nebude tak dobře chráněný a z hlediska ochrany dat bude rizikové jej nadále používat.

Fotogalerie
9 fotografií