Blesk překvapilo, kolik se v 9 hodin sešlo lidí, na místě srazu. Bylo jich asi třicet a průvodkyně Lenka Růžičková se zaradovala: „To je fajn, že je takový zájem.“ Více než dvouhodinová prohlídka stála 45 Kč (děti a důchodci 35).

Inspekce si prohlédla náměstí a jeho dominantu Mariánský sloup a budovu radnice. Nejzajímavější však byla návštěva normálně nepřístupné kaple sv. Josefa a výstup na její věž. Informace o prohlídce najdete na webu města.

Ve slováckém stylu

Asi 4 km od Kyjova navštívila inspekce na doporučení Bukovanský mlýn a byla mile překvapena. Tady se myslí na rodiny s dětmi. Stylové ubytování, dobré jídlo, výlety v ceně, bazén, dětské hřiště – i proto měli ve mlýně obsazeny skoro všechny pokoje. Ale není to tu příliš drahé, ptala se inspektorka, když si prohlédla jen tři roky staré pěkné pokoje v Mlynářském stavení? „Pro rodinu s dvěma dětmi zde týdenní dovolená s polopenzí vyjde asi na 15 tisíc korun,“ vypočítává ředitel Pavel Růžička.

Ochutnejte šumajstra

V restauraci si dala inspektorka ještě s dalšími třemi turisty mlynářskou baštu za 563 Kč. Přinesli obří talíř s grilovaným kolenem, půl kachny, zeleninové placky, oblohu a místní specialitu – jídlo z fazolí, krup a slaniny, tzv. šumajstr. Najedli se všichni a zbytek masa obsluha zabalila s sebou. Třetinka piva stála 25 a cola 20 Kč.

Kde by se dal na jižní Moravě příjemně zakončit den? Přece ve sklípku. Chcete-li se však o vínu při ochutnávce ještě něco dozvědět, volte sklípek s odborným výkladem. Přesně tak to zažila inspektorka ve Statoborském sklípku ve Svatobořicích-Mistříně. Základní ochutnávka (15 vzorků vín) pod vedením majitele a vinaře Josefa Dufka stojí 250 Kč na osobu. Víno, které vám chutnalo, si také můžete koupit. S přenocováním není problém. Dvoulůžák se snídaní stojí 480 Kč. „Jen je potřeba si zavolat předem,“ říká Josef Dufek.

Dominanta Kyjova: Mariánský sloup a radnice
Autor: Iva Dvořáková

Hodnocení: *****

Kyjov a okolí jsou opravdu velice příjemné pro ty, kteří volí aktivní dovolenou. V kyjovském infocentru vám ochotně pomohou vybrat ubytování podle vašich možností, poradí, co stojí za návštěvu, a vybaví vás mapou i prospekty. Lidé na Slovácku jsou ochotní a ceny v restauracích i penzionech přijatelné. A pokud se ještě vydaří počasí, tak dovolená tam nemá chybu.