Nevíte, co hledáte

Ujasněte si, co hledáte. „Možná neznáte přesné pojmenování pozice, ale je užitečné definovat oblast a obor, ve kterém chcete pracovat, stejně jako lokalitu, druh úvazku, pracovní dobu a výši odměny,“ říká Patrik Dovina z Maxin´s Group.

Rada: Mějte jasno v tom, co byste chtěli dělat, kde, kolik hodin a za kolik peněz.

Pátráte na málo místech

Hledáte zaměstnání jen přes pracovní servery? Rozhoďte sítě více doširoka. Oslovte přímo zaměstnavatele, nezapomeňte na sociální sítě, kontaktujte známé i bývalé kolegy.

Rada: Počítejte s tím, že budete jednat s řadou firem i lidí. Vyplatí se vést evidenci, kdy, co a s kým jste řešili.

Máte špatně připravený životopis

Životopis je základ. Záleží na formě, struktuře, délce i obsahu. A pravidla se mění. „Starší životopis je třeba přizpůsobit aktuálním požadavkům,“ doporučuje personální konzultant Dovina.

Rada: Životopis má být stručný, strukturovaný a začínat posledním zaměstnáním. Pokud přikládáte fotku, neměla by být z večírku nebo dovolené.

Neumíte zaujmout

Než životopis odešlete, zkontrolujte, jestli splňuje požadavky na práci, o kterou se ucházíte. Nezapomeňte v něm zdůraznit, proč by si měli vybrat zrovna vás.

Rada: Vyzdvihněte zaměstnání, brigády nebo stáže, které mají souvislost s požadovaným místem.

Pošlete univerzální motivační dopis

Nepodceňte motivační dopis. „Můžete v něm odhalit více o sobě a svých schopnostech,“ říká Dovina. Chybou je stále stejný »univerzál«.

Rada: Vyplatí se mít koncept, který upravíte podle konkrétního pracovního inzerátu.

Podceníte pohovor

Pohovor je jako první rande. Nechoďte na něj pozdě nebo v nevhodném oblečení. „Určitě nemusíte mít vždy oblek s kravatou nebo šaty, ale demonstrování nezávislosti nevhodným oblečením může druhá strana pochopit i tak, že o práci nemáte vážný zájem,“ vysvětluje odborník.

Rada: Zjistěte si, jestli je ve firmě vyžadovaný konkrétní druh oblečení (dress code).

Nepřipravíte se na otázky

Nenechte se zaskočit nejčastějšími otázkami, které můžou při pohovoru padnout. Určitě si zjistěte informace o firmě a pozici, o kterou se ucházíte. Rada: Čekat můžete i dotazy, proč chcete pracovat právě pro tohoto zaměstnavatele nebo kde se vidíte za pět let.

Nelžete o svých schopnostech

Nepřehánějte. „Jakmile napíšete do svého životopisu, že něco umíte, měli byste to opravdu umět. V rámci pohovoru můžete být testováni,“ upozorňuje odborník.

Rada: Pokud se ukáže, že jste přikrášlili realitu, je to velké faux pas, které vám ve firmě zavře dveře.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak napsat životopis? Videohub