Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dělá vám šéf problémy kvůli dovolené? Advokát přehledně o všem, na co máte nárok!

  • Autor: Radka Růžičková - 
    22. 6. 2022
    05:00

    Nejen výše výplaty dělá lidem vrásky na čele. Řada z nich je zmatená z rozsahu dovolené, která už není psaná po dnech, ale v hodinách. To ale není jediná věc, kterou je potřeba si ohlídat.

  • 1.Dovolenou řídí úvazek

    Už druhým rokem se délka dovolené počítá v hodinách. Není třeba ale za tím hledat nic složitého. Jde o týdenní pracovní dobu zaměstnance vynásobenou výměrou dovolené v týdnech. U klasického pracovního týdne (40 hodin) a základní výměry dovolené 4 týdny je tedy nárok na 160 hodin dovolené (40 x 4). U polovičního úvazku je to 80 hodin dovolené (20 x 4).

    Rada: Nevíte, na kolik dnů dovolené máte při plném úvazku nárok? Počet hodin dovolené na výplatnici jednoduše vydělte osmi.

  • 2.Zákon dává 4 týdny

    Při práci na plný úvazek má zaměstnanec nárok na čtyři týdny dovolené. Některé soukromé firmy ale poskytují týden nebo dva navíc. Státním zaměstnancům dovolenou určuje zákon. „V tzv. nepodnikatelské sféře (zaměstnavatelem je např. stát, obec apod.) je délka dovolené 5 týdnů, u učitelů jde o 8 týdnů,“ vysvětluje advokát David Šupej z advokátní kanceláře Sedlakova Legal.

  • 3.Půlden jen výjimečně

    I když se dovolená počítá po hodinách, čerpat se musí po celých dnech (tj. po celých směnách).

    RADA: Potřebujete si vzít jen pár hodin dovolené? Výjimečně to jde, ale musí jít minimálně o »půlden« (polovinu pracovní směny).

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.