Novinka: Víc peněz

Více peněz za pracovní úraz můžou lidé nově získat díky rozsudku Ústavního soudu. Dosud měly oběti pracovních úrazů nižší odškodnění než lidé zranění při dopravní nehodě. Důvodem je hodnota jednoho bodu, která je u pracovních úrazů jasně daná, zatímco u bouraček odráží růst průměrné mzdy.

„U dopravních nehod má tak např. letos jeden bod hodnotu 374,99 koruny, ale u pracovních úrazů se hodnota bodu trvale drží na 250 korunách,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. „Rozhodnutí soudu v podstatě otevřelo prostor pro spravedlivější řešení odškodnění, a to především u závažných případů,“ dodává. O možnostech odškodnění je nutné se poradit s odborníkem

Jak postupovat?

Stal se vám pracovní úraz? Pokud nejste v bezvědomí nebo netrpíte nesnesitelnou bolestí, myslete na »zadní kolečka«. Pokud totiž není váš úraz pořádně nahlášený a zdokumentovaný, může vás to připravit o peníze!

Ihned úraz oznamte

I sebemenší úraz na pracovišti ihned oznamte svému nadřízenému (pokud vám to zdravotní stav dovolí). V jeho nepřítomnosti nahlaste úraz jeho zástupci, popř. alespoň jinému zaměstnanci.

Sežeňte si svědky a fotky

Počítejte s tím, že budete muset prokázat, kde, kdy a za jakých podmínek se vám úraz stal. Sežeňte si proto svědky a fotografiemi vše zdokumentujte. Jako svědky můžete použít nejen kolegy, ale například i pracovníky záchranné služby nebo policie (pokud byli přivoláni).

Vyžádejte si lékařský posudek

Po ošetření u lékaře si nezapomeňte zajistit posudek ošetřujícího lékaře s bodovým hodnocením úrazu. Vždy uvádějte, že se jednalo o pracovní úraz.

Trvejte na zapsání

Každý pracovní úraz musí být zapsaný do knihy úrazů. Evidovat je nutné jméno postiženého, datum, místo, činnost při úrazu, počet odpracovaných hodin, druh, zdroj a příčinu úrazu apod.

Požádejte o odškodnění

Se všemi nashromážděnými dokumenty požádejte zaměstnavatele o vyplacení odškodnění. Zaměstnavatel je pro tyto případy ze zákona pojištěný, náhrada škody tak nepůjde z jeho kapsy.

Poslední slovo má soud

Pokud zaměstnavatel váš nárok neuznává, je potřeba obrátit se na právníka či na soud.

Víte, že...

...každý rok na světě přijde o život na základě pracovního úrazu nebo nemoci z povolání asi 2,3 milionu lidí? Stane se zhruba 317 milionů pracovních úrazů a eviduje se cca 160 milionů nemocí z povolání.

Video
Video se připravuje ...

1. máj - Svátek práce Videohub