Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Covid a sociální dávky: Jak získat peníze od státu poradí odborníci z úřadu práce! Na co všechno se ptát?

/
  • Ve středu 18. 11. budou na dotazy volajících odpovídat odborníci z generálního ředitelství Úřadu práce ČR
    16. listopadu 2020 ● 05:00

    Otáčíte v ruce každou korunu a zlobíte se na stát, že vám v téhle těžké době nepomůže? Možná jen netušíte, kam se obrátit, kde a o jaké peníze požádat. Ptejte se odbornic přímo z generálního ředitelství Úřadu práce ČR. Za volání přitom zaplatíte jen běžnou cenu hovoru na pevnou linku!

    Koronavir neničí jen zdraví, ale ovlivňuje i obsah peněženek. Právě v tíživých situacích, kdy už si nedokážeme pomoci vlastními silami, nabízí záchrannou síť stát. První krok na cestě z nouze ale musíte udělat vy!

    Už ve středu 18. 11. vám poradí odborníci z generálního ředitelství Úřadu práce ČR.
    Autor: archiv Blesku

    Nikdo nechodí a nezjišťuje, jestli máte na nájem nebo jestli jste se kvůli ztrátě práce ocitli na finančním dně. Je ale potřeba si o peníze požádat správným způsobem a na správném místě. Řada lidí ani netuší, že život ovlivněný dlouhou nemocí může usnadnit příspěvek na péči, překlenout první měsíce po ztrátě práce pomůže podpora v nezaměstnanosti a pomoc s hledáním nového zaměstnání usnadní rekvalifikace.

    Nejen nemajetní důchodci můžou pro zaplacení nájmu využít příspěvek na bydlení a z finanční nouze nás může vytáhnout mimořádná okamžitá pomoc. Nevíte, na jaké peníze můžete dosáhnout? Ptejte se odbornic přímo z generálního ředitelství Úřadu práce ČR. Už ve středu 18. listopadu od 10 do 12 hodin. Za volání přitom zaplatíte jen běžnou cenu hovoru na pevnou linku!

  • 1.

    S mimořádnými problémy pomůže mimořádná pomoc

    Jitka Vodrážková z ÚP ČR

    Tel.: 225 977 721

    Ocitnout se v těžké životní situaci není v době pandemie nic těžkého. Právě v této době je pomoc státu potřebnější než kdy jindy. Lidem, kteří se kvůli covidu ocitli ve finanční nouzi, pomáhá stát »rychlými penězi« z mimořádné okamžité pomoci.

    Jitka Vodrážková z ÚP ČR
    Autor: ÚP ČR

     

    Za běžných podmínek stát pomáhá finančně slabým pomocí dávek hmotné nouze. Jsou tři - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Zatímco v běžné době na ně dosáhnou jen lidé ve vážných finančních problémech, covid vše změnil. Protože pomoc potřebují tisíce lidí, kteří náhle přišli příjmy (ztráta práce, ošetřovné, karanténa apod.) stát zmírnil pravidla.

    Požádat si o »mimořádné peníze« můžou lidé, kteří kvůli covidu mají potíže se zaplacením základních výdajů. Stačí prokázat, že se kvůli epidemii covidu dostali do finančních problémů.

    Peníze od státu pak můžou využít na zaplacení základních životních potřeb (jídlo, nájem, hypotéku, energie, oblečení, hygienické potřeby, výdaje za internet nebo telefon). Na rozdíl od »běžné doby« se nyní nepřihlíží k majetku, ale pouze ke stavu účtu žadatele a společně posuzovaných osob (manžel(ka), děti apod.)

    O mimořádnou okamžitou pomoc se žádá na úřadu práce. POZOR! Není potřeba tam chodit osobně. Žádost a veškeré nutné doklady stačí vložit do boxu o vchodu do úřadu, poslat poštou, datovou schránkou nebo e-mailem (bez elektronického podpisu).

    Nezapomeňte na sebe uvést kontakt a určitě zvedejte v dalších dnech telefon, pokud volá číslo začínající na 950...

  • 2.

    Ztrátu práce zmírní podpora v nezaměstnanosti

    Vendulka Šachová z ÚP ČR

    Tel.: 225 977 722

    Ztráta práce je šok, který bývá přirovnáván k úmrtí blízké osoby. Je ale nutné nenechat se »vyhazovem« zdeptat. První věc, kterou by měl čerstvý nezaměstnaný udělat, je evidence na úřadu práce. Díky ní může využít záchrannou síť státu v podobě podpory v nezaměstnanosti.

    Mgr. Vendulka Šachová
    Autor: Tonda Tran

     

    Jak vysokou částku a jak dlouho bude brát, závisí na předchozím výdělku, věku a délce zaměstnání. Výše podpory v nezaměstnanosti se vypočítává z průměrného měsíčního čistého výdělku (z posledního zaměstnání za poslední kalendářní čtvrtletí). Není ale stejně vysoká po celou dobu.

    Čím déle se pobírá, tím je nižší. První dva měsíce jde o 65 %, další dva měsíce 50 % a zbývající dobu 45 %. Maximálně je možné brát 19 389 Kč měsíčně.

    Kromě výše podpory se liší i doba, po kterou ji nezaměstnaný bere. Závisí na věku - lidé do 50 let berou podporu 5 měsíců, lidé nad 50 do 55 let věku ji pobírají 8 měsíců a lidé nad 55 let ji dostávají 11 měsíců.

    Podpora v nezaměstnanosti ale většinou nezačne nezaměstnanému chodit na účet hned po prvním měsíci »na pracáku«. Pokud dostal od svého bývalého zaměstnavatele několikaměsíční odstupné, začne mu úřad práce podporu vyplácet až po uplynutí doby, která odpovídá minimální výši odstupného.

    Řada lidí si ale neuvědomuje, že na podporu v nezaměstnanosti nemá nárok každý, kdo přijde o práci. Je třeba mít »odpracováno«, zjednodušeně řečeno být aspoň 12 měsíců zaměstnaný v pracovním poměru, ze kterého bylo placeno důchodové pojištění.

  • 3.

    Hledání práce usnadní rekvalifikace

    Gabriela Vlčková z ÚP ČR

    Tel.: 225 977 723

    Covid připravil řadu lidí o práci. Najít zaměstnání není v této době nic snadného. Uchazeče o práci limituje jejich původní profese, věk, zdravotní stav nebo nízká kvalifikace. Těžko se hledá práce například servírkám a číšníkům, kuchařům nebo pokojským.

    Gabriela Vlčková z ÚP ČR
    Autor: ÚP ČR

    Pokud jsou ale v evidenci úřadu práce, může jim stát usnadnit hledání nového zaměstnání pomocí rekvalifikace. Získat ji mohou, zjednodušeně řečeno, nezaměstnaní, u kterých je po rekvalifikaci vyšší šance s uplatněním na trhu práce. To znamená, že se s pomocí státu, který jim zaplatí rekvalifikační kurz, »přeorientují« na profesi, která je mezi zaměstnavateli více žádaná.

    Stát ale vyžaduje od zájemce o rekvalifikaci splnění určitých podmínek (odpovídající vzdělání pro zvolený kurz, zdravotní způsobilost, šance najít po rekvalifikaci nové zaměstnání).

    Výhody různých způsobů rekvalifikací

    Výhodou rekvalifikace, kterou zabezpečuje úřad práce (prostřednictvím veřejné zakázky) je to, že v jejím průběhu vždy pobíráte podporu při rekvalifikaci, a to i když vám podpora v nezaměstnanosti již vypršela, nebo vám na ni nevznikl nárok.Výhodou zvolené rekvalifikace, kterou si zajištujete sami je to, že vám může být hrazena rekvalifikace v hodnotě až 50 000 korun.

    Výhodou tzv. zaměstnanecké rekvalifikace je to, že může být uhrazena vašemu zaměstnavateli ještě v době vašeho zaměstnávání, pokud např. přechází na nový výrobní program. Nemusíte se tak do evidence nezaměstnaných vůbec dostat.

  • 4.

    Problémy s nájmem řeší příspěvek na bydlení

    Jitka Škvorová z ÚP ČR

    Tel.: 225 977 724

    Covid změnil finanční situaci řady rodin a je nutné počítat s každou korunou. V některých situacích přispívá stát automaticky, jindy se o jeho pomoc musí žádat.

    Ing. Jitka Škvorová
    Autor: Tonda Tran

     

    Příspěvek na bydlení

    S placením nákladů za nájem a energie při splnění určitých podmínek pomáhá příspěvek na bydlení. Nedosáhne na něj ale kdokoli a získaná částka se liší podle příjmů a nákladů na bydlení. Šanci na získání peněz má zjednodušeně řečeno rodina (nebo jedinec), které třetina příjmů nestačí na pokrytí nákladů za bydlení. Při žádosti pak nerozhoduje, jestli jde o dům či byt a nerozhodují ani »nadměrné« metry. V dané nemovitosti již není nutné mít trvalé bydliště, ale je nutné byt užívat, být vlastníkem bytu a v případě nájmu mít nájemní smlouvu.

    Za běžné situace musí lidé, kteří pobírají příspěvek na bydlení, pravidelně dokládat čtvrtletní příjmy a uhrazené náklady za byt. Nyní se ale situace změnila a vzhledem k pandemii (zatím) úřad práce nevyžaduje dokládání uhrazených příjmů a nákladů. 

    Rodičovský příspěvek

    Statisíce korun je možné získat díky rodičovskému příspěvku. Pro jedno dítě je určená částka 300 000 Kč, u dvojčat nebo vícerčat pak 450 000 Kč.

    Nárok na »rodičovskou« má každá maminka, která osobně pečuje o nejmladší dítě v rodině do 4 let věku. Některá ji ale začne brát až po skončení peněžité pomoci v mateřství, jiná (např. nezaměstnaná nebo studentka), začíná rodičovský příspěvek pobírat hned po narození dítěte.

    Velkou výhodou je možnost zvolit si, jak rychlost čerpání peněz, tak měsíční výši částky (závisí ale na výši výdělku před »rodičovskou«) v závislosti na denním vyměřovacím základu (cca do výše peněžité pomoci v mateřství).

     

     

    Přídavek na dítě

    Pokud máte v rodině nezaopatřené dítěmaximálně do 26 let věku) a otáčíte nyní každou korunu, zkuste si zjistit, zda nemáte šanci dostat přídavek na dítě. Jeho získání závisí nejen na příjmu rodiny (čistý příjem nesmí být vyšší než 2,7 násobek životního minima), ale i na tom, jestli aspoň jeden z rodičů pracuje. V tom případě se totiž přídavek na každé dítě zvyšuje o 300 korun. Přídavek je možné brát tak dlouho, jak dlouho trvá špatná finanční situace rodiny a dítě je zároveň nezaopatřené (zjednodušeně řečeno chodí do školy).

  • 5.

    Zaplaťte si pomoc z příspěvku na péči

    Otmara Nanque z ÚP ČR

    Tel.: 225 977 725

    Závislost na pomoci ostatních je velice náročná. Vysoký věk, vážná nemoc nebo úraz se dokáží pořádně podepsat na soběstačnosti. Lidem s dlouhodobými a vážnými zdravotními problémy proto pomáhá stát pomocí příspěvku na péči. A požádat o něj se vyplatí. Částka se odvíjí podle toho, co všechno nemocný sám nezvládne a s čím potřebuje pomoc druhých (např. sám se umýt, ohřát si jídlo apod.).

    Mgr. Otmara Nanque
    Autor: Tonda Tran

    Maximálně je možné získat 19 200 Kč měsíčně, pokud je člověk na pomoci zcela závislý ve všech činnostech.

    Je nutné ale počítat s tím, že stát žadatele o příspěvek na péči pečlivě posuzuje. Sociální pracovník úřadu práce provede přímo v bydlišti sociální šetření, při kterém zjišťuje, kolik z deseti základních životních potřeb nezvládne bez asistence druhých. Dalším krokem je posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem.

    Pokud stát příspěvek přizná, tak peníze z příspěvku na péči musí jeho příjemce použít na zaplacení pomoci. Peníze totiž dostává ten, který je potřebuje, nikoli ten, kdo pečuje. Poskytovatelem pomoci může být někdo z rodiny nebo asistent sociální péče nebo i zařízení sociálních služeb, jako například domov pro seniory.

    Jak vysoká je částka?

    Výše částky se liší podle toto, jak moc je člověk odkázaný na pomoc druhých.  Existují 4 stupně závislosti. U dětí začíná příspěvek na částce 3300 Kč a maximum (IV. stupeň) je 19 200 Kč. U dospělých je minimum 880 Kč, maximum pak také 19 200 Kč.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Jana72: Přesně to mi napadlo jako první,když jsem ten článek četla

(14. 11. 2020 09:30)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy