Do dluhů se paní Klofandová  (69) dostala, protože chtěla pomoci synovi.  „Syn kvůli nedokončenému učebnímu oboru musel jezdit za prací mimo město. V roce  2017 mu zaměstnavatel začal krátit výplatu a on se kvůli tomu ocitl ve finanční tísni, kterou začal postupně vytloukat několika úvěry," vypráví paní Klofandová.

Paní Klofandová se ocitla v dluzích kvůli svému synovi.
Autor: Kruk

Když jeden ze synových úvěrů skončil exekucí, vzala si půjčku, aby mu pomohla. „Případy, kdy se senioři zadluží kvůli svým dětem nebo vnoučatům, pro které si přímo půjčí peníze, nebo ručí za jejich vlastní nesplacené dluhy, bohužel nejsou žádnou výjimkou," potvrzuje Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Stejně bohužel dopadla i paní Klofandová. Dluh jejího syna je sice už z půlky splacen, ale jenom díky matce, která dluhy platí ze svého důchodu. Syn, který je momentálně bez stálého zaměstnání, neplatí své dluhy vůbec.

Rada: Nedejte na sliby dětí

Podle ředitelky Palendalové by senioři neměli přebírat dluhy za své příbuzné za cenu toho, že se sami ocitnou na finančním dně. „Drobná finanční výpomoc nemusí být na škodu, pokud se ale jedná o částku, která výrazně přesahuje možnosti zainteresovaných, tak je lepší se vyhnout zbytečným půjčkám, které vás ve finále dostanou do ještě většího problému,“ radí.

Pomoc ZDARMA

Dlužníkům každoročně v listopadu radí finanční specialisté v rámci akce Den bez dluhů. Letos ale akce kvůli pandemii dostala novou podobu. Poradenství bude probíhat jen po telefonu nebo online, zato ale celý měsíc. Lidé, kteří se potýkají se splácením dluhů, mohou ve všední dny využít bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo pokládat své otázky prostřednictvím webových stránek www.nasedluhy.cz

Fotogalerie
3 fotografie