„Největší gentlemani odcházejí...“ povzdechla si na sociální síti herečka Dagmar Havlová, vdova po slavném prezidentovi Václavu Havlovi (†75), v odkazu na skon Seana Conneryho. „Čest jeho památce. Smutno je.“ Slavný herec se v požehnaném věku devadesáti let odebral na věčnost ve svém domě na Bahamách, obklopen milující rodinou. Pro Havlovou nebyl skotský umělec, pyšnící se titulem „sir“, jenom celebritou z televizních obrazovek, setkala se s ním osobně, (nejenom) na pražské premiéře filmu Liga výjimečných. Fantasy snímek se totiž v roce 2002 natáčel v Česku.

Přestože Connery sám výše zmiňovaný film moc v lásce neměl (byl to skutečně propadák, strhala jej jak kritika, tak i diváci, a tvůrcům se náklady rozhodně nevrátily), Prahu a celé Česko si prý oblíbil. Dokonce se měl účastnit jako host Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, na poslední chvíli jej však skolila nemoc. Když pak Prahu v srpnu zasáhly ničivé povodně a voda devastovala centrum Prahy, viděl to na vlastní oči z oken svého pokoje v hotelu Four Seasons. A velice ho to zasáhlo. Dokonce se nabídl, že o Praze svým charakteristickým hlasem namluví dokument, který by pak osobně distribuoval v zahraničí. Ten ale bohužel nikdy nevznikl.

VIDEO: Zesnulý "Bond" Sean Connery (†90): Odmítl půl miliardy za nový film!

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý "Bond" Sean Connery (†90): Odmítl půl miliardy za nový film! Petr Macek, Lukáš Červený

Conneryho ale osudy všech, co přišli během velké vody o střechy nad hlavou, lhostejným nenechaly. Pořád dumal, jak obyvatele naší země podpořit. „Uspořádat světovou premiéru právě v Praze a část výtěžku z ní věnovat do naší nadace, to slíbil Sean Connery při jedné jeho návštěvě u nás doma,“ objasňuje nyní Havlová. „Slib dodržel,“ dodává významně. Rok po povodních se vrátil „na místo činu“ i s tučným šekem, který věnoval právě Havlové a jejímu muži. Výtěžek z premiéry prý činil 1,69 milionu korun - část putovala na konto nadace Vize 97, část do veřejné sbírky hlavního města Prahy.

„Škoda, kterou povodeň napáchala, je ohromná, a proto jsem tady, abych pomohl,“ nechal se slyšet Connery na červeném koberci. Voda přitom notně zasáhla i dekorace a kulisy natáčené Ligy výjimečných, která vznikla podle úspěšné komiksové předlohy. Pod vodou se - a to je trochu ironie - ocitla i ponorka kapitána Nema, která tím pádem byla zcela zničena. Řádění živlů připravilo společnost minimálně o 7 milionů dolarů, tedy neuvěřitelných 163 milionů korun. Connerymu však podle všeho záleželo více na lidských životech nežli na filmovém pozlátku… a s manželi Havlovými si náramně rozuměl.

VIDEO: Dagmar Havlová: Letos budu bez dovolené, nechci přenášet zmutované viry!

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová: Letos budu bez dovolené, nechci přenášet zmutované viry! Hana Hoschlová, Lukáš Červený

Fotogalerie
67 fotografií