Práce policisty je nejstabilnějším povoláním. V průměru totiž pracuje na jednom místě téměř 16 let. Vyplývá to z analýzy pracovního portálu Profesia.cz. Podle ní uvádí uchazeči o práci v životopisech v průměru zkušenosti z 2 maximálně 3 předcházejících zaměstnání.

Mezi stabilní zaměstnání pak patří i práce inspektora, vedoucího pošty nebo strojníka. Naopak, nejčastěji střídají svého šéfa dívky, které pracují jako au-pair. „Dále uchazeči nejčastěji střídají zaměstnání na pozicích IT tester, hosteska, pomocný kuchař a telemarketingový pracovník,“ dodává Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia CZ.

Mladí se změny nebojí

Nejčastěji mění práci mladí lidé. Už na úplném začátku své pracovní kariéry, ve věku 17 až 24 let, mají v průměru zkušenosti z 1,4 zaměstnání. A než je jim 34 let, tak nasbírají zkušenosti z 2 až 3 zaměstnání. Čím jsou ale starší, tím méně střídají zaměstnavatele.

Než dosáhnou věku 44 let, mají za sebou 3 zaměstnání. Skupina nad 55 let se pak statistice úplně vymyká. Uvádí totiž jen zkušenosti z maximálně tří zaměstnání. Podle odborníků je to způsobené tím, že v minulosti bylo běžné, že lidé v prvním zaměstnání strávili celý život.

Kde pracují lidé nejdéle

Policista     15,9 let

Inspektor    9 let

Vedoucí pošty     8,5 let

Strojník      7,9 let

Personalista         7,7 let

Vedoucí výroby   7,6 let

Ekonom     7,5 let

Technolog  7,3 let

Jeřábník     7,3 let

Odborný referent 7,1 let

Zdroj: Profesia.cz

Kdo nejčastěji mění práci

Au-pair      0,9 let

IT tester      1 rok

Hosteska    1,1 let

Pomocný kuchař  1,3 let

Telemarketingový pracovník  1,3 let

Telefonický operátor     1,3 let

Zdravotnický asistent   1,5 let

Plavčík       1,5 let

Pomocný pracovník      1,6 let

Závozník    1,6 let

Zdroj: Profesia.cz