Obavy z nemoci, invalidity nebo ztráty práce má 70 % Čechů. Muži a mladí lidé do 30 let se více obávají ztráty zaměstnání a vážného úrazy, ženy mají největší strach z úmrtí a ztráty střechy nad hlavou. Se stoupajícím věkem pak klesá obava z úmrtí a stoupá strach ze závažného onemocnění. Zjistil to průzkum České asociace pojišťoven.

Přesto ale v posledních letech počet pojištěných lidí v Česku klesá. »Jsem pojištěný.« To o sobě může říct jen 66 % mužů a 58 % žen. Nejvíc přitom pojištění podle průzkumu věří lidé s vyšším příjmem a lidé ve věku 31 – 40 let.

Lidé šetří na pojištění

Velký počet lidí (44 %) šetří na svém životním pojištění. Ročně si za něj zaplatí jen necelých 7000 korun. Jenže z téhle částky pak v případě úmrtí dostanou pozůstalí jen sumu zhruba 250 000 korun. Přitom podle odborníků by byla zapotřebí daleko vyšší částka.

„Jako optimální pro krytí životních rizik doporučujeme 2 až 3 násobek ročního příjmu,“ říká Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven. Stejně šetrní jsou pak lidé i při pojišťování majetku. Jenže za malou pojistku dostanou lidé i nízké pojistné plnění. Vyplácené částky se tak za zničenou domácnost pohybují od 250 000 do 400 000 korun, za nemovitost pak okolo 1,5 milionu. Každá druhá domácnost pak není pojištěná vůbec.