Podle německých zaměstnavatelů chybí na českém pracovním trhu především vzdělaní odborníci z technických učebních a maturitních oborů. Ani s těmi, kteří jsou k mání, ale nejsou spokojení. Vyplývá to z průzkumu, který provedla Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) mezi stovkou německých i českých firem.

Absolventům technických oborů podle Němců chybí hlavně samostatnost a znalost cizích jazyků. Devadesát procent německých firem, které působí v Česku, také volá po tom, aby učni a studenti měli více praxe. Ta je totiž podle více než třetiny oslovených firem nedostačující. Situace s chybějícími odborníky je už natolik vážná, že německé firmy začínají uvažovat o tom, že Česko opustí.

„Pokud tento trend bude i nadále pokračovat, mohly by firmy v horizontu 10 let začít z České republiky odcházet,“ potvrzuje Helmut Schweiger, jednatel společnosti Gerresheimer v Horšovském Týně. A jak upozorňují Němci, jejich odchod by pro průmyslové Česko mohl být krutou ranou.

Němci tvrdí: Musíte změnit školský systém

Němci ale zároveň Česku nabízejí i řešení. Snaží se, aby Česko přijalo tzv. duální systém, který má úspěch v Německu i Rakousku. Funguje tak, že veřejné školy spolupracují se soukromými firmami. Zatímco na školách se mladí učí teorii, rozsáhlou praxi mají přímo v konkrétních firmách, kde získají potřebné profesní zkušenosti.

Firmy pak ze zákona dávají učňům i odměnu, která se liší podle délky praxe učně. V prvním ročníku to bývá minimálně  přes 200 euro (zhruba 5000 Kč) a v posledním to může být i 700 euro (zhruba 17 tisíc) měsíčně. Teoretické vzdělání na odborných školách platí stát, firmy financují praktickou profesní přípravu. Výdaje si pak můžou odečíst z daní. Díky tomuto systému má Německo i velmi nízkou míru nezaměstnanosti mladých lidí. Zatímco v Německu to je 8,5 %, v Česku 18,8 %.

Podle Česko-německé obchodní a průmyslové komory se ale česká vláda ani zodpovědná ministerstva ke změně systému nestaví příliš vstřícně. Změna podle nich nutná není. „Jednali jsme s českou vládu, ale zatím se nic nezměnilo. Chybí kontinuita, protože na ministerstvech je velká fluktuace,“ říká Bernard Bauer, jednatel ČNOPK.

„Německé firmy přišly do České republiky protože tu byli kvalifikovaní pracovníci za přijatelnou cenu. Pokud ale bude trend nedostatku odborníků pokračovat, začaly by uvažovat o odchodu,“ dodává mluvčí ČNOPK Hannes Lachmann.

20 profesí, které v Česku chybí

Truhlář

Klempíř

Zedník

Nástrojař

Zámečník/strojní mechanik

Mechatronik

Speditér

Technik

Reprografik

Tiskař

Elektromechanik

Prodejce

Konstruktér

Programátor

Modelář plastů

Projektant

Svářeč

Slévač

Chemik

Bezpečnostní technik