Co si vyjednáte, to máte. Tak se dá stručně shrnout situace na pracovním trhu. „Zaměstnavatelé přestali výši nástupních platů zveřejňovat a jednání o jejich výši nechávají až na osobní pohovor s uchazečem,“ potvrzuje Jaroslav Macnar z Monster.cz.

506868:gallery:true:true

Výdělky klesají a lidé berou až o tisíce korun méně

Podle odborníků klesají platy nejvíc za posledních pět let. „Nejvýznamnější snížení se projevilo u nástupních mezd na pozicích vyžadujících nižší praxi,“ řekl Aleš Křížek ze společnosti Robert Half. S tím souhlasí i Jana Skalová ze společnosti LMC. „Podle statistik portálu Prace.cz došlo u méně kvalifikovaných pozic k poklesu platů o 5 až 10 procent. U vysoce specializovaných pozic úroveň platů stagnuje,“ tvrdí Skalová.

Většina firem při přijímání nových zaměstnanců sází na jistotu a bere jen zkušené lidi s praxí, kterým nabídne nižší plat než před rokem. „Firmy využívají spodní hranice platové nabídky a uchazeči to respektují,“ potvrzuje Tomáš Bergl z firmy Robert Half.

Přesto jsou na trhu nedostatkové profese. Firmy potřebují odborníky, kteří jim ušetří peníze. Proto jsou »podpultovým zbožím« finanční účetní, kontroloři nebo krizoví manažeři. Trvá i zájem o počítačové odborníky. „Sledujeme velký zájem o obchodní zástupce, finanční poradce, elektrikáře a odborníky ze stavebnictví,“ říká Macnar. „Nejčastěji u nás hledají zaměstnavatelé administrativní pracovníky, řidiče, prodavačky, skladníky nebo dělníky,“ vypočítává Pavel Pola z portálu Spravnykrok.cz.

Koho krize nejvíc zasáhla

■ absolventy a mladé lidi bez praxe
■ zaměstnance v marketingu (firmy šetří na reklamě)
■ personalisty (firmy nepřijímají nové lidi)
■ logistiku (menší objem zboží potřebného k přepravě)
■ stavebnictví

Komu platy spadly nejvíc

Kdo Pokles o
Ředitel 44%
Právník 42%
Vedoucí výroby 40%
Finanční kontrolor 38%
Programátor 28%
Mistr 25%
Vedoucí prodejny,
provozu
23%
Vedoucí 18%
Lékař 13%

zdroj: Spravnykrok.cz

Rok 2010: Snad bude líp

Nic moc. Tak bude nejspíš vypadat letošní rok podle odhadu odborníků z velkých pracovních portálů.

„Celkově se bude více propouštět než nabírat,“ odhaduje Jana Skalová z firmy LMC. Firmy budou také šetřit i na nejrůznějších výhodách, jako jsou třeba stravenky nebo týden dovolené navíc.

„Poroste zájem o pracovníky s dobrou znalostí jazyků, které není potřeba dlouhodobě zaškolovat a kteří mohou firmě nabídnout prokazatelné zkušenosti z minulých let,“ říká Jaroslav Macnar, marketingový ředitel Monster.cz. Nové podřízené pak budou šéfové více motivovat pohyblivou složkou platu.

Mírně optimistický je Pavel Pola z portálu Spravnykrok.cz. „Předpokládáme zastavení propadu platů a očekáváme jejich mírný růst,“ tvrdí Pola, i když podle něj záleží na konkrétní profesi. Nejvíc postižení ztrátou práce budou i nadále lidé s nízkou nebo žádnou kvalifikací.