Organizátoři "parlamentu kašparů", který se objevil na divadelní scéně ve východoněmeckých Drážďanech, doufali, že se jim podaří zvednout lidem náladu. Přínos smíchu pro lidské zdraví je totiž podle nich prokázaný, napsala agentura Reuters.

"Strach se dá zahnat smíchem dokonce i v ekonomicky těžkých časech," prohlásil klaun Antoška, který strávil dvě desetiletí u Moskevského státního cirkusu. Zahájil tak akci nazvanou Klauni celého světa, spojte se!

Jedním z "kašparů", který se k souboru tajtrlíků s červenými nosy a nalíčenými tvářemi připojí, je i americký lékař a profesionální klaun Patch Adams. Jeho pevná víra v hojivé účinky smíchu proslula po celém světe poté, co jej ve filmu ztvárnil americký herec Robin Williams.

Klauni chtějí během dvouhodinového vystoupení divákům připomenout, že jsou i jiné způsoby, jak reagovat na špatné zprávy, než je hněv. Mají totiž na paměti, že podle americké vědecké studie představuje zlost nebezpečí pro lidské zdraví.

"Když rupne balónek, můžete buď plakat, nebo se smát. My klauni se smějeme," řekl Antoška. Švýcarský klaun Olli Hauenstein dal zase několik rad problémy sužovanému finančnímu sektoru: "Neztrácejte kuráž a nepřipravujte se o štěstí v životě jen proto, že jste až doposud byli nerozumní," uvedl.

Klauni mají v plánu setkávat se dvakrát ročně. Založili také nadaci k financování projektů, v jejichž rámci chtějí přinášet smích dětem.