„Je to skupina zájemců jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. Naším záměrem je výrobu ve sklárnách obnovit bez jakýchkoliv postranních úmyslů,“ naznačil včera Blesku Jiří Hudera.

Je přesvědčen, že kdyby věřitelé na jeho nabídku kývli, výroba ve sklárnách může být do několika měsíců obnovena. „Chceme sklárny koupit jako celek včetně zásob na rozjezd. Zpočátku by zde našlo práci 300 až 350 lidí. Podle odbytu zboží plánujeme, že do roku 2010 by ve sklárnách mohlo pracovat až šest set lidí,“ vysvětloval Hudera.

Podnik by však už nevyráběl tradiční křišťál, ale zabýval by se pouze strojní výrobou skla. Majetek zkrachovalých skláren byl nyní odhadnut na 1,374 miliardy korun. Do konkurzu se však přihlásilo celkem 224 věřitelů s pohledávkami ve výši 6 miliard korun.

Bez práce ve Světlé nad Sázavou po odstávce skláren zůstalo 1200 lidí. Podle vyjádření insolventní správkyně Heleny Horové o sklárny už nyní projevilo zájem více subjektů. Většinou se však zajímají pouze o některé části konkrétních provozů, popřípadě skladové výrobky. Rozhodnutí o tom, jaká bude další budoucnost světelských skláren, je tak nyní v rukou především věřitelských bank.