Majitel firmy na daňové a finanční poradenství se v pondělí v podvečer na světelské radnici zjevil doslova jako spasitel několika stovek letos v září propuštěných sklářů.

"Řekl nám jen to, že za ním stojí zahraniční investor. Prý je to sklárna, která má podobný program, jako měla ta naše," prozradil Blesku jeden z radních. Jiří H. prý radním sliboval, že už ve druhém čtvrtletí příštího roku by ve sklárnách mohlo najít práci 300 lidí. Firma má prý záměr spustit pouze strojní výrobu skla.

Místostarosta Světlé Josef Böhm včera odmítl potvrdit podnikatelovo jméno. "Se svým záměrem měl ve středu předstoupit před zastupitelstvo, ale omluvil se," řekl včera Böhm.

Podnikatel včera nebral mobil. Podle zjištění Blesku býval Jiří H. pracovníkem světelských skláren. Do roku 2001 dokonce jednatelem soukromé Josefodolské sklárny ve Světlé. V minulosti rovněž pracoval jako ekonomický ředitel dnes již uzavřených skláren v Jihlavě. "Je škoda, že zatím nic víc neřekl," dodal místostarosta.


Miliardové pohledávky

Majetek zkrachovalých světelských skláren, ve kterých přišlo ze dne na den o práci 1200 zaměstnanců, byl odhadnut na 1,374 miliardy korun. Do konkurzu se přihlásilo 224 věřitelů s pohledávkami za více než 6 miliard korun.