Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

7000 lidí: Kolik jich přijde o práci?

Smlouva může být neplatná, když...
Smlouva může být neplatná, když...  (Autor: scom)
Autor: Zpravodajové Blesku, ČTK - 
26. září 2008
05:00

Vypadá to na velké propouštění! Osm podniků společností Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus, které mají existenční problémy, stát nezachrání!

Jen na provoz jim přitom chybí téměř půl miliardy korun. Dodavatelé hrozí, že jim přeruší dodávky energie, banky zablokovaly účty a odbory netuší, jestli bude z čeho vyplácet mzdy. O práci se bojí skoro 7000 zaměstnanců!

A první dopady už jsou tady... Sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou včera začaly snižovat výrobu skla. Jak vedení podniku informovalo zaměstnance, předběžně se počítá s poklesem produkce skláren skoro na polovinu."O práci by tak přišlo kolem 550 lidí ze současných 1230 pracovníků," řekl předseda podnikových odborů Stanislav Vaněk.

V první řadě to ohrožuje pracovní místa sklářů, kteří zpracovávají žhavou sklovinu pro brusiče. Po odstavení pecí by zřejmě zůstali doma a pobírali část mzdy. Brusiči by vzhledem k zásobám skleněných polotovarů mohli mít práci ještě asi tak do konce roku.

V minulém týdnu ČEZ kvůli velkým dluhům přerušil na hodinu dodávky elektřiny do všech sklářských závodů skupiny. A do hry o záchranu těchto velkých podniků se stát nezapojí! Ministerstvo financí nebude zasahovat. "Bylo by to neodpovědné vůči daňovým poplatníkům a nespravedlivé vůči konkurenci," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Reagoval tak na výzvu, kterou ve středu odboráři adresovali ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Žádají, aby se ministerstvo aktivně zapojilo do záchrany koncernu, který zaměstnává 7000 lidí.

Předseda Odborového svazu zaměstnanců sklářského průmyslu Vladimír Kubinec tvrdí: "Pokud podniky opravdu zkrachují, nepřijde stát jen o miliardy na odvodech a daních, ale naopak bude muset vynaložit obrovské částky na podporách v nezaměstnanosti a případně i na sociálních dávkách."

Kolika zaměstnanců se to týká...
Závod - Počet lidí
BCT 156
Porcela Plus 207
Crystalex 1821
Sklárny Kavalier 1284
Sklo Bohemia 1233
Karlovarský porcelán 1542
Sklárny Bohemia 524
Concordia 207