Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ze dne na den: 1250 sklářů je na dlažbě

Sklárny
Sklárny  (Autor: ČTK)
Autor: Jiří Čada, ČTK - 
30. září 2008
10:18

Je jich 1250 a jsou na dlažbě! Zaměstnancům Sklárny Sklo Bohemia včera lidé z vedení řekli: Končíte, zítra nechoďte! Mnohým tato slova vehnala slzy do očí.

Továrna patří do předlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). "Je to obrovský sociální otřes," řekl hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil. Skláři opouštěli mítink s vedením firmy se slzami v očích, řada z nich nebyla schopná promluvit. Situace byla velmi emotivní. Lidé nevědí, co s nimi bude. Jen několik zaměstnanců má dnes přijít do práce, aby zajistili ukončení výroby. Kvůli klesajícímu odbytu křišťálu zastavil podnik letos v létě na dva měsíce jednu výrobní linku, lidé ale nebyli propouštěni. Koncem minulého týdne již světelští skláři vypustili pece, na něž byla navázána ruční výroba olovnatého křišťálu. Sklárny omezují výrobu od minulého čtvrtka. Další dvě sklářské pece bylo nařízeno vypustit v pondělí.

"V pondělí ráno jsme dostali příkaz obě poslední pece vypustit. Znamená to, že se tak uzavře celý provoz skláren, tedy i automatizované linky na sklo," řekl Blesku předák odborů Stanislav Vaněk. Ve světelské sklárně tak končí všech 1250 zaměstnanců. "Jedná se obrovský sociální otřes," uvedl hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

"Jsem v každodenním spojení s paní starostkou ve Světlé, zahájili jsme jednání i s Energetickým regulačním úřadem, aby zatím byly zachovány dodávky tepla ze skláren pro město," uvedl Vystrčil. Sklářský mamut na kolenou BCT patří k desítce největších sklářských firem na světě. Zaměstnává přes 5000 lidí a loni uskutečnila zakázky za více než 5,5 miliardy korun. Největším podnikem skupiny je Crystalex Nový Bor, patří do ní také Sklárny Kavalier Sázava, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady.