Petr Káninský (28) z Libice nad Cidlinou
Musím se postarat o čtyřletého kluka


V poděbradských sklárnách pracoval 7,5 roku jako strojník a vydělával 20 tisíc čistého. Až 18. listopadu mohl po týdnech nejistoty podat výpověď, aby podle zákona neztratil nárok na odstupné a mzdu za září a říjen. Nejistota ale trvá...

"Výplaty ani odstupné nám ještě nevyplatili a nikdo neví, kdy to bude. Přihlásil jsem se na úřadu práce, ale první podporu dostanu až v prosinci. Kdybych neměl úspory, tak nevím, z čeho bych teď žil," přiznal Blesku Petr Káninský. Z nepovedeného manželství má syna Jarouška (4), o kterého se navíc ještě pravidelně stará v rámci rozdělené péče. "Nedovedu si představit, jak to se synkem budeme dál zvládat."

Petr Káninský pracoval v poděbradských sklárnách 7,5 roku. Teď je bez práce.
Autor: Jan Doležal


Josef Jirkovský (51) z Ústí nad Labem
Syn a žena jsou invalidní, já bez práce...


Josef Jirkovský (51) z Ústí nad Labem pracoval pět let jako údržbář v místním podniku Chemopharma. Před pár týdny byl propuštěn.

"Podnik se dostal do velkých potíží. Spolu se mnou najednou odešlo sto lidí. Teď jsem na pracáku a zatím marně sháním nové místo," posteskl si pan Josef. O nadcházejících vánočních svátcích si on i jeho rodina mnoho radosti neužije. "Vánoce budou letos hodně smutné. Manželka i syn jsou v invalidním důchodu, já teď na podpoře. Vánoce budou hodně chudé, zaplatíme nájem, jídlo a moc peněz nám na dárky nezbude," zoufá si.

Josef Jirkovský zatím marně shání novou práci
Autor: Ondřej Čermák


Roman Kocourek (20) a Šárka Radošová (24) z Boru na Tachovsku
Ztratili práci, miminko si nepořídí!


Chtěli si pořídit miminko. Těšili se také na Štědrý večer a hromadu dárků pod stromečkem. Roztomilého caparta ale mít nebudou. Roman Kocourek (20) a Šárka Radošová (24) z Boru na Tachovsku totiž přišli před svátky o práci.

Oba pracovali ve firmách napojených na automobilový průmysl. A ty teď v regionu hromadně propouštějí. Šárka tři roky pracovala v továrně Eissmann Automotive v Boru. Dva roky potahovala koule řadicích pák a jeden rok je kompletovala. Teď bude na dlažbě. Výpověď už dostala.

"Plánovali jsme miminko. Ale nebudeme ho mít. Finančně bychom to neutáhli. Měla jsem dobrou práci. Brala jsem 17 tisíc čistého. Moc jsem se na caparta těšila," smutně říká Šárka. Stejně je na tom i její přítel Roman (20).Vozil s kamionem součástky pro interiéry vozů z továrny ve Vysočanech na Tachovsku do automobilky VW v německém Wolfsburgu. "Byl jsem pořád pryč. Odjel jsem v pondělí a vrátil se pátek nebo i sobotu. Doma jsem byl tak 5 až 6 dní v měsíci. Bral jsem čistého 20 tisíc Kč. A teď nemám nic," povzdychl si Roman.

Šárka Radošová (24) a Roman Kocourek (20) přišli o práci kvůli světové hospodářské krizi. Oba pracovali ve firmách napojených na automobilový průmysl.
Autor: Zbyněk Schnapka


Vladimír Maryška (52) z Ludgeřovic
Dělal jsem tu 20 let, bez 'áčka'!


Bezmoc a beznaděj. S těmito dvěma pocity dnes bojuje Vladimír Maryška (52) z Ludgeřovic. Kvůli krizi přišel o práci, o plat i odstupné. Vánoce proto budou chudé, nejhorší v životě jeho rodiny.

Pan Maryška pracoval v hutním kolosu Arcellor Mittal Ostrava jako jeřábník. Dostal výpověď podle paragrafu 52 z důvodu zrušení zakázky ze strany Mittalu. "Řekli, že pro nás nemají práci, a od prvního listopadu nám běží dvouměsíční výpověď s 60procentním platem," řekl Vladimír Maryška.

Začal si hledat jinou práci. Ještě větší šok ho ale teprve čekal. "Ve fabrice nám nejprve řekli, že pro nás nic nemají, ať ani nechodíme a hledáme si jinou práci. Místo výplaty jsem ale dostal novou výpověď. Tentokrát už podle paragrafu 55 pro porušení pracovní kázně údajně z důvodu osmi áček," tvrdí Vladimír Maryška. "Dělal jsem 20 let na šachtě, bez jediného áčka," dodává. Se ženou se starají o syna, který studuje chemickou školu. "Na Vánoce se netěšíme, budou letos chudobné. Pod stromeček si ani nebudeme moci nic nadělit," dodává smutně Vladimír Maryška.

Vladimír Maryška (52) dostal výpověď bez nároku na odstupné
Autor: Ivana Žáková


Jan Fára (26) z Března u Chomutova
Včera byl v práci naposled!

Po třech a půl letech byl včera v práci naposled Jan Fára (26) z Března u Chomutova. K poslednímu listopadu byl propuštěn pro nadbytečnost z německé firmy Puls v Chomutově.

"Je to nepříjemné. Ustál jsem dvě vlny propouštění, třetí už ne," řekl včera Blesku mladý muž. Byl zkušebním technikem a pak ještě údržbářem. Nyní má obavy, aby mu z podpory zbylo na splátky na auto. Má štěstí, že bydlí v domku u rodičů.

"Buď budu práci hledat přes úřad práce, nebo sám," staví se ale čelem k tomuto problému. "Už v pondělí se jdu ucházet o místo do jedné firmy, tak to snad to vyjde," doufá Fára.

Jan Fára si poslední den v práci udělal poslední foto
Autor: Jan Fára

Fotogalerie
5 fotografií