Kvůli inflaci se mnoho lidí snaží zvýšit objem svých peněz a investovat do indexu NASDAQ US100. Je to příležitost, o které lze uvažovat už nyní, aby Vaše peníze nadále neztrácely na hodnotě a dosahovaly dobrých výnosů. Pokud si stále nejste jisti, co je to NASDAQ, zde vám o tomto populárním indexu povíme více.

Co je to NASDAQ?

Burza NASDAQ je druhou největší burzou cenných papírů na světě, hned po Newyorské burze (NYSE). Byla vytvořena 8. února 1971 Národní asociací obchodníků s cennými papíry (National Association of Securities Dealers Automated Quotations, NASDAQ) a stala se jednou z nejdůležitějších na světovém finančním trhu. Má velké množství příznivců po celém světě a těší se velké oblibě. Jen počet společností od jejího založení vzrostl na více než 4000.

Na burze NASDAQ jsou kótovány převážně společnosti s malou a střední kapitalizací, ale také některé z největších světových společností, jako jsou Apple, Microsoft, Amazon a Facebook. Nejlepší světové společnosti samozřejmě nemohly chybět.

Co je Index NASDAQ (US100)

Index se skládá ze 100 největších kótovaných technologických společností na americkém trhu. NASDAQ je známý svou vysokou volatilitou a většími pohyby než jiné velké indexy, například Dow Jones nebo S&P 500. Jedná se o index vážený podle kapitalizace, což znamená, že větší společnosti mají na hodnotu indexu větší vliv než menší společnosti.

Index se počítá v reálném čase a aktualizuje se každou sekundu. Je důležitým ukazatelem toho, jak se daří technologickému trhu ve Spojených státech a na celém světě. Kromě toho mnoho investorů používá tento index jako ukazatel stavu trhů obecně.

Proč je pro investory důležitý?

Mnoho investorů z České republiky i ze světa již na tento index spoléhá. Technologičtí nadšenci, kteří chtějí investovat, často volí NASDAQ nebo fond, který kopíruje index S&P 500. Své portfolio můžete dokonce diverzifikovat a každý měsíc investovat do každého z nich trochu, abyste „nevložili všechna vejce do jednoho košíku“.

Pokud byste se i Vy rádi připojili k jednomu z předních světových indexů, máte nyní k dispozici ingredience, které vám pomohou začít. Zbývá jen, abyste se do toho pustili a zabránili ztrátě hodnoty svých peněz v důsledku inflace.

A co vy, investujete raději do NASDAQ nebo S&P 500?