Ať už na památku, jako investici nebo dárek, v únoru 2023 Češi vykoupili všech 200 000 kusů výročních tisícovek za necelé 2 dny. Mrazu a nekonečným frontám navzdory. Ti nejzapálenější dokonce nocovali před bankou na skládacích židlích a s horkým čajem v termosce.

Na co přesně že se stály fronty jak na banány?

Před 30 lety, v únoru 1993, přišla po rozdělení Československa na řadu měnová odluka. V Česku se začalo platit českými korunami, na Slovensku slovenskými. Letos Česká národní banka k tomuto výročí vydala speciální edici tisícikorun. Na lícové straně mají logo ČNB, velkou třicítku i letopočty 1993 a 2023. Jinak vypadají stejně jako všechny ostatní tisícovky.

Bankovky byly v prodeji na vybraných pobočkách ČNB, a to až 5 kusů na osobu. Co pak s ní, bylo a stále je zcela na majiteli. Dokonce se s nimi dá normálně platit. Že by vám jednu takovou vrátil prodavač či prodavačka v supermarketu, je ovšem nepravděpodobné. Většina lidí si ji totiž schovala na památku.

Lákadlem výroční tisícovky je hlavně to, že jde o vzácnost a kuriozitu. Pro srovnání: ke konci roku 2023 bylo v oběhu neuvěřitelných 137 milionů obyčejných tisícovek a další se pořád tisknou. Zato těch výročních je jen 200 000 Kč a víc jich nikdy nebude.

TIP: Až se vám naskytne neopakovatelná příležitost něco koupit, mějte jistotu, že na to budete mít. Pokud jde o skutečnou raritu a zaváháním o koupi byste prohloupili, i když vám třeba část peněz chybí, může být řešením flexibilní půjčka. Jen si vždy v klidu a dobře rozmyslete, jestli nebude lepší si na věc nejdřív našetřit.

Investiční příležitost? Odborníci krčí rameny

Kdykoli poptávka dalece převyšuje nabídku, je jen otázkou času, kdy se objeví překupníci. U výroční tisícovky tomu nebylo jinak. Bezprostředně po jejich vydání nabídka zaplavila online bazary.

V prvních dnech poté, co ČNB zahlásila „vyprodáno“, se cena bankovky vyšplhala až na 5 000 Kč. Stačilo ale týden dva počkat, nadšení opadlo a překupníci museli šlápnout na brzdu. Dnes už není problém sehnat výroční tisícovku za 2 000 Kč.

Pokud výroční tisícovku máte a plánujete ji časem prodat, odborníci radí se o ni dobře starat. Při prodeji totiž hodně záleží na stavu: stejně jako u známek a dalších sběratelských předmětů se bez problémů prodávají jen kusy, které jako by zrovna vyjely z tiskárny.

Nejvzácnější české mince a bankovky?

Připravte si statisíce Jestli vám připadá zvrácené pořídit si tisícovku za víc než tisícovku, tak teď vám teprve polezou oči z důlků. V roce 2022 zaplatil v aukci nový majitel 540 000 Kč za desetikorunovou minci! Nezdá se to, ale na první pohled obyčejná „pětka“ ze zkušební ražby z roku 1993 je opravdová vzácnost.

Ultravzácných desetikorun vzniklo tisíc a zdaleka ne všechny dokázali sběratelé odlovit. Část z nich zmizela v nenávratnu, další ovšem můžou být doteď v oběhu. A kdo ví, možná se vám jedna půlmilionová desetikoruna válí v peněžence. Jejím hlavním poznávacím znamením oproti mincím vydaným ve stejném roce je nápis „Kč“, který je nepatrně menší než u běžných desetikorun.

Půl milionu jsou ovšem pořád drobné oproti 12 milionům korun. Rekordní částce, za kterou se v roce 2020 vydražila pětitisícovka z roku 1919. Jedna z pouhých třinácti kusů v soukromých a veřejných sbírkách na území České republiky. Mimochodem, šlo o první dražbu jedné z těchto bankovek po dlouhých 26 letech.