Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak řešit nejčastější problémy s úvěrem na bydlení: 6 největších pastí hypoték

/
  • Hypotéka
    Hypotéka (scom, archiv Blesku)
    25. října 2022 ● 13:41

    Nedostupnost hypoték i vysoké úrokové sazby trápí zájemce o hypotéku. Ale ani ten, kdo ji už splácí, nemá vyhráno. Život s hypotékou může zkomplikovat narození miminka, ztráta práce, rozvod, nebo dokonce smrt. Každý problém má ale nějaké řešení.

  • 1.

    Hypotéka bez prstýnků

    V Česku žije zhruba 234 tisíc nesezdaných párů. Pro pořízení společného bydlení mají dvě možnosti.

    • Hypotéku si vezmou oba partneři (jejich příjmy se sečtou a dosáhnou na vyšší hypotéku). Hypotéku a koupenou nemovitost pak vlastní podílem, který je uvedený ve smlouvě. Není nutné, aby byl přesně 50 ku 50. Zároveň jsou oba zodpovědní za celý dluh. Jak jeden, tak druhý partner jsou zapsaní v registrech. Pokud by tedy v budoucnu chtěli žádat o další úvěr, budou to mít složitější oproti páru, kde je hypotéka napsaná jen na jednoho z partnerů.
    • Hypotéku si vezme jen jeden (pravděpodobně dosáhne jen na nižší hypotéku). Je jediným dlužníkem, ale i jediným vlastníkem. Druhý z partnerů nedluží nic a nemá povinnost cokoli splácet, a zároveň nemá na nemovitost nárok.

    Rada: Počítejte s rozchodem

    Vyplatí se počítat s variantou rozchodu a být na něj (minimálně po právní stránce) připravení.

    Rada: Domluvte se předem

    Pokud bude druhý z partnerů na splácení hypotéky přispívat i přesto, že se ho z právního pohledu netýká, je důležité se dopředu domluvit (a smluvně zajistit), co se bude dít v případě rozchodu

    Registrovaná partnerství

    Jako k nesezdaným přistupuje banka při posuzování hypotéky k registrovanému homosexuálnímu páru. Nevzniká tak žádná alternativa ke společnému jmění manželů a nabytá nemovitost zůstává v individuálním vlastnictví jednotlivce, pokud se smluvně nedomluví na spoluvlastnictví.

  • 2.

    Hypotéka v manželství

    Manželé, kteří si vezmou hypotéku, mají stejná práva i povinnosti. Nemovitost spadá do společného jmění manželů, společně ji vlastní i spravují.

    Rada: Na miminko myslete včas

    Narození dítěte může znamenat výrazný zásah do rodinného rozpočtu. Pokud o hypotéce přemýšlíte, volte její splátku s výhledem na případné rodičovství a dočasné snížení příjmů.

    Rada: Pozor na »předsvatební« vlastnictví

    Pokud měl jeden z partnerů hypotéku už před svatbou, nemá v případě rozvodu druhý partner na nemovitost nárok. Může ale případně žádat o podíl splátek, které během manželství zaplatil. Vyplatí se na to myslet předem a vše smluvně ošetřit.

  • 3.

    Hypotéka a dědictví

    Hypotéka je často celoživotní záležitostí. Není proto neobvyklé hypotéku zdědit. Smrtí ale nezaniká povinnost splácet dluh, který přechází buď na spoludlužníka, nebo na dědice. Pozor! Splácet hypotéku je nutné i po dobu trvání dědického řízení. Pokud nemáte na splácení »zděděné« nemovitosti, obraťte se na banku a hledejte možná řešení:

    • úvěr převezme někdo z příbuzných
    • úvěr můžete restrukturalizovat, např. prodloužením jeho splatnosti, které sníží měsíční splátky
    • nemovitost můžete prodat a úvěr předčasně splatit

  • 4.

    Hypotéka a rozvod

    Rozchod sice není rozvod, řešení problémů s hypotéku je ale prakticky stejné:

    • společnou nemovitost prodáte, ze získaných peněz splatíte hypoteční úvěr a případný zbytek si rozdělíte
    • jeden z vás se z hypotéky vyváže a druhý si ji celou převezme na sebe. Pokračuje ve splácení a bývalého partnera vyplatí

    Rada: hlavní slovo má banka

    S prodejem nebo převodem hypotéky musí souhlasit banka. Bude hodnotit jeho bonitu, a žádost na převod tak může zamítnout.

    Tip: Najděte si spoludlužníka

    S nízkou bonitou pomůže spoludlužník. Může se jím stát rodič, sourozenec nebo nový partner. spol.

  • 5.

    Hypotéka a finanční problémy

    Nezvládáte platit splátky? Ihned to začněte řešit s bankou! Snažte se dohodnout si splátkový kalendář nebo odklad splátek na dobu určitou. „Obecně platí, že výše splátek hypotéky by neměla přesáhnout 45 % z čistých příjmů, aby klienti byli schopni úvěr splácet i v případě výpadku financí,“ říká Petra Skrbková, šéfka hypotečních úvěrů v České spořitelně.

    Existují i další, trochu bolestivá řešení:

    • Pronajměte svou nemovitost za výhodný nájem a přesuňte se do skromnějšího bydlení s nižším nájmem. Přebytek, který takto měsíčně vznikne, vám pomůže se zvládnutím splátek na hypotéku. „I když je to samozřejmě osobně dost náročné, zbude vám na konci nemovitost, do které se po splacení hypotéky budete moci vrátit,“ říká Jana Vaisová, expertka na úvěry na bydlení z FinGO.cz
    • Krajním řešením je prodej nemovitosti. „Budete na tom vždy lépe, pokud předejdete v tomto opatření banku a sami s ní situaci začnete aktivně řešit. Banka může v takovém případě výrazně snížit penále a ušetříte si tak i výrazné nepříjemnosti s insolvencí nebo exekucí majetku,“ dodává Vaisová.

  • 6.

    Hypotéka a pojištění

    Pojištění nemovitosti je k hypotéce povinné. Existují ale i další pojištění, která je dobré zvážit. „Klientům se také doporučuje sjednat si pojištění schopnosti splácet hypotéku, které zajistí více klidu v případě pracovní neschopnosti, úmrtí, invalidity, ale i například ztráty zaměstnání,“ radí odbornice Petra Skrbková.

    Pojištění nemovitosti

    Je nutné ho pravidelně aktualizovat. Pokud platíte stále stejnou pojistku, v případě pojistné události vám pojišťovna může vyplatit finanční náhradu v nižší hodnotě, než je škoda, a to z důvodu podpojištění.

    Dobrovolná pojištění

    • životní pojištění (pro případ nemoci, úrazu či úmrtí, pomůže s hypotékou i s celkovým poklesem příjmů domácnosti)
    • pojištění domácnosti (kryje škody na vnitřním vybavení rodinného domu či bytu)
    • pojištění schopnosti splácet (pro případ nemoci, úmrtí, invalidity nebo ztráty zaměstnání ze strany zaměstnavatele

    RPSN v mobilu
    Autor: Blesk

    Video
    Video se připravuje ...

    Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba? Markéta Volfová, Lukáš Červený

     

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy