Jak už samotný název napovídá, rychlá půjčka je sjednaná v podstatě během několika minut. Zkrátka nemusíte nikam chodit, protože všechno potřebné vyřídíte z pohodlí svého domova. Dokonce i k samotnému podpisu úvěrové smlouvy si vystačíte s chytrým telefonem.

Sice je i nebankovní trh regulovaný Českou národní bankou, ale i tak narazíte na půjčky, které jsou ve výsledku nevýhodné. Zaměříme se tedy na parametry, kterých byste si měli při sjednávání všímat. Přece jen, nechcete se upsat něčemu, co ve výsledku nebudete schopni ani splácet.

Opravdu potřebujete rychlou půjčku?

V případě, že se zaměříte na všechny důležité aspekty, může být půjčka velice příjemné řešení, jak vyřešit finanční tíseň. Prvně však nezapomínejte na bezpečné půjčování. Položte si tedy otázku, jestli se opravdu bez rychlé půjčky neobejdete. Potřebujete si opravdu sjednat úvěr? Jak vysokou částku ve skutečnosti využijete na pokrytí neodkladných potřeb?

Obecně platí pravidlo, že půjčku byste si neměli sjednávat na dárky, dovolenou, drahé smartphony či jiné elektronické spotřebiče, bez nichž se ve výsledku obejdete. Půjčku totiž budete splácet několik měsíců, možná i let.

Srovnejte si aktuální nabídky na trhu

Uzavřít smlouvu s prvním poskytovatelem, na kterého narazíte v reklamě, je naprostý nesmysl. Přestože vás láká na nízkou úrokovou sazbu, ve výsledku se vám rychlá půjčka může prodražit, protože zaplatíte nesmyslné poplatky. Sledujte také RPSN, což je roční procentuální sazba nákladů, v níž jsou zahrnuty i všechny poplatky.

Prostudujte si podmínky půjčky a ověřte si poskytovatele. Jedině tak si můžete být jisti, že vás závazek nezruinuje. Unáhlenost se prostě nevyplácí.

Internet je plný možností, dokonce má k dispozici speciální online nástroje na porovnávání nabídek od bankovních a nebankovních poskytovatelů. Bankovní instituce často mají náročnější podmínky, a proto se někteří žadatelé obrací rovnou na nebankovní sektor, kde je vyřízení mnohem rychlejší.

Pročtěte si celou smlouvu, abyste nebyli překvapení

Podepsat úvěrovou smlouvu bez přečtení? Právě na takové jednání zapomeňte. Pročtěte si všechny stránky úvěrové smlouvy, abyste věděli, co vás čeká například při případném předčasném splacení půjčky. I když má úvěrová smlouva několik stránek, věnujte čas tomu, abyste si ji důkladně pročetli. V případě, že pro vás bude něco nesrozumitelné, informujte se u svého právníka, ale do té doby nic nepodepisujte.

Tlačí na vás poskytovatel půjčky, abyste smlouvu urychleně podepsali? Od takové společnosti dejte ruce pryč, protože působí nedůvěryhodně. Vsaďte na seriózního poskytovatele, jemuž nevadí, že si chcete pročíst to, co máte podepsat.

Potíže se splácením řešte zavčas

Jakmile podepíšete smlouvu, znamená to, že vám jsou peníze poskytnuty, ovšem tím nic zdaleka nekončí. Jelikož je doba splatnosti v řádu několika měsíců až let, může nastat spousta nečekaných situací. Vždy se ujistěte, že budete mít na zaplacení splátky. Samozřejmě se může stát, že se dostanete do nějakého problému, a tak budete muset řešit problémy se splácením. Vše komunikujte zavčas, protože poskytovatelé se snaží svým klientům vyhovět, pokud sami chtějí potíže řešit.