Když Jana skončila školu, neměla dobré období. Byla  dlouho v evidenci úřadu práce a občas pracovala na černo. „Brigády mi později zabíraly docela dost času, a tak jsem schůzku na úřadu práce sem tam vynechala. Postupem času jsem na ně přestala chodit úplně, zákonitě mě tak z evidence vyřadili. Neřešila jsem to. Vůbec mě nenapadlo, že jednoho dne budu dlužit na zdravotním pojištění a penále takovou sumu," popsala bývalá dlužnice.

Motivací byla láska

Vysekávala klín klínem a dluhů přibývalo. Že je nebude schopna splácet, si nepřipouštěla až do chvíle, kdy na dveře bytu zazvonil exekutor. Během pár hodin přišla o všechno. „Byla jsem úplně bez motivace a chuti to řešit. Jenže pak jsem poznala mého přítele. Styděla jsem se před ním za svoje hříchy mládí a chtěla jsem mu dokázat, že spolu můžeme normálně spořádaně žít," popisuje mladá žena.

Práce od nevidím do nevidím 

Jana si  naša práci. Dělala přesčasy, ale při splátkách exekucí jí stejně nezbývalo dost na to, aby si s partnerem mohli dopřát třeba prodloužený víkend nebo dovolenou. „Věděla jsem, že musím zatnout zuby a všechny svoje prohřešky napravit. Když mi v práci prodloužili smlouvu na dobu neurčitou a řekli, že jsou se mnou spokojení, měla jsem ohromnou radost," líčí Jana.

Jednoho dne za Janou přišla mzdová účetní. Propojila ji se sociální pracovnicí z MAS Horní Pomoraví, která provozuje dluhovou poradnu v Hanušovicích, a naznačila, že pro mě možná bude mít zajímavý návrh.

„Styděla jsem se, ale zároveň jsem věděla, že pokud ten stud nepřekonám, nikdy se dluhů nezbavím. Společně jsme daly dohromady všechny podstatné informace a potom mi pověděla o tom, co je to Milostivé léto," popisuje dále Jana.

Pomohlo Milostivé léto

O Milostivém létu mladá dlužnice nikdy předtím neslyšela. „Přitom je to skvělá možnost, jak se zbavit exekucí tím, že uhradím jen původní dluh a administrativní poplatek. Stát totiž v době Milostivého léta odpouští dlužníkům veškeré sankce a úroky z prodlení. A ty u mě dělaly víc než 90 % celkového dluhu!," vysvětluje žena.

Měla štěstí, protože Milostivé léto se týká jen exekucí, kde je věřitelem tzv. veřejnoprávní subjekt. Typicky jsou to dluhy na zdravotním pojištění jako v mém případě a pak také poplatky v krajských nebo městských nemocnicích, nezaplacené pokuty, poplatky za televizi a rozhlas, dluhy na nájemních bytech, jízdy na černo a dluhy u některých dodavatelů energií.

Dlužila 100 tisíc

Původní dlužná částka na pojištění dělala v Janině případě něco okolo 12 tisíc, ale kvůli penále, úrokům z prodlení a administrativním poplatkům nakonec dlužila celkem přes 100 tisíc korun! Během Milostivého léta však stačilo zaplatit jen původní dluh 12 tisíc. Janě se povedlo dát peníze dohromady a zaplatit exekutorovi.  Do dvou měsíců došlo k zastavení všech exekucí a bývalá dlužnice byla konečně volná. 

„Táhlo mi na čtyřicet a poprvé v životě jsem se mohla svobodně rozhodnout, jak s celou svou mzdou naložím.  Ten pocit, kdy jsem si po letech zřídila svůj vlastní bankovní účet beze strachu z blokace. Nádhera! A na dovolené už jsme také byli," dodává Jana s úsměvem.

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Dluhy a exekuce - jak se dostat z dluhů Videohub