Milostivé léto je součást tzv. exekuční novely. „Dlužníkům, vůči kterým je vedeno exekuční řízení ze strany státu, kraje, obce nebo jejich většinově vlastněných organizací, dává reálnou šanci zbavit se za výhodných podmínek a v krátké době »veřejnoprávních« dluhů,“ vysvětluje Filip Hanzlík, hlavní právník České bankovní asociace.

K jedinečné akci se začaly přidávat i některé soukromé společnosti. „Přestože stát nemohl novelou nařídit Milostivé léto i soukromým institucím, některé z nich se k akci připojují dobrovolně. Vědí totiž, že je i pro ně výhodná. Jde například o Komerční banku či Českou spořitelnu,“ popisuje Radek Hábl, zakladatel a ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

Co je Milostivé léto?

Ojedinělá možnost, jak se poměrně levně zbavit především veřejnoprávních exekucí. Zaplatíte jen původní dluh + odměnu pro exekutora (908 Kč). Stát vám odpustí veškeré úroky, poplatky z prodlení, náklady na vymáhání a další náklady, které dluh navýšily.

Na jaké dluhy jde využít?

Na dluhy vůči státu, obci nebo podniku, ve kterých má většinovou majetkovou účast stát a na které je vedena exekuce soukromým exekutorem (např. dluhy vůči nemocnicím, za nájem obecních či městských bytů, za zdravotní pojištění, pokuty za jízdu načerno, dluh vůči ČEZ, Českému rozhlasu nebo České televizi).

Na jaké dluhy se nevztahuje?

Na dluhy v exekuci, které vymáhá např. Finanční úřad, ČSSZ nebo Celní správa (např. dluhy z nedoplatku na daních nebo pokuty od Policie ČR).

Jaké soukromé firmy se zapojily?

Připojily se např. Air Bank, Buřinka, Česká kancelář pojistitelů, Česká spořitelna, Essox, Home Credit (do určité míry), Komerční banka, Modrá pyramida a další.

Kde najdu seznam zapojených společností?

Seznam státních institucí i připojených soukromých subjektů (zejména banky), najdete ZDE.

Je možné zbavit se naráz více exekucí?

Ano, počet exekucí, u kterých jde odpustit úroky a poplatky, není nijak omezen. Podmínkou je, aby jednotlivé exekuce splnily všechny podmínky.

Odpouští penále i zdravotní pojišťovny?

Ano, penále promíjejí všechny zdravotní pojišťovny.

Kolik musím celkem zaplatit?

K ukončení exekuce musíte zaplatit exekutorovi dosud neuhrazený dluh (dlužnou jistinu) a částku 908 Kč jako náhradu nákladů exekutora.

Proč mám zaplatit navíc zrovna 908 korun?

Jde o náklady soudního exekutora ve výši 750 Kč + daň z přidané hodnoty. Dohromady to dává celkem částku 908 Kč.

 Záleží na výši dluhu?

Výše dluhu není nijak omezena.

Nemůžu najít exekuční příkaz. Co mám dělat?

Pokud exekuční příkaz nemůžete najít, spisové značky zjistíte z Centrální evidence exekucí. Výpis je možné pořídit buď on-line nebo na prostřednictvím Czech POINTu (na poště nebo na obecním úřadu). Počítejte s tím, že výpis je zpoplatněn.

Můžu se obrátit na společnost, u které mi dluh vznikl?

Ne, obracejte se jen na soudního exekutora (jen ten rozhoduje zastavení exekuce a osvobození od placení příslušenství), nikoli na společnosti, firmu nebo organizaci, které dlužíte.

Nevím, co a jak exekutorovi přesně napsat. Existují nějaké formuláře?

Oficiální formuláře sice neexistují, ale na blesk.cz najdete vzory dopisů, jak pro dotaz na výši exekuci, tak pro oznámení o uhrazení jistiny.

Kdy exekuce skončí?

Jakmile je jistina dluhu a odměna za ukončení exekuce připsaná na účet exekutora, exekuce jakoby zaniká (formálně se ukončí až ve chvíli, kdy obdržíte od exekutora rozhodnutí). Od tohoto data už exekutor nemůže v rámci této exekuce nic strhávat.

Mám dluh, ale ještě na něj nemám exekuci. Můžu Milostivé léto využít?

Ne, pokud dluh ještě není v exekuci, Milostivé léto nelze uplatnit.

Můžu Milostivé léto využít, i když už jsem jistinu v minulosti splatil?

Raději si u exekutora ověřte, abyste o příležitost případného ukončení exekuce nepřišli. Pokud máte jistinu skutečně uhrazenou a exekutor se dozví o vašem zájmu využít institutu Milostivého léta, stačí zaplatit na účet exekutora poplatek na náklady na ukončení exekuce. 

Když už mám jistinu splacenou, ruší se exekuce automaticky?

Ukončí se pouze exekuce, o které dlužník požádá a zaplatí paušální poplatek. Pok u d máte jistinu splacenou, kontaktujte vašeho exekutora, ideálně formou doporučeného dopisu. Informujte ho, že využíváte institutu Milostivého léta dle části 2, čl. IV, odst. 25, zákona č. 286/2021 Sb. a zaplaťte poplatek 908 Kč.

Informujte se

„Zbavit se exekucí nemusí být jen sen. Stačí si zjistit, jestli vaši věřitelé částečné odpuštění dluhů nabízejí. Zejména banky a nebankovní poskytovatelé úvěrů nabízejí individuální podmínky, jak využít této časově omezené příležitosti zmenšit si dluhy,“ radí David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni, o.p.s., ředitel.

Zájem roste

Zájem o unikátní akci je velký. „Na naší webové stránce věnované Milostivému létu zaznamenáváme průměrně 5000 návštěv týdně. Máme také už potvrzené případy, kdy lidé Milostivé léto uplatnili a po zaplacení původního dluhu a paušálního poplatku mají od svého exekutora potvrzeno ukončení exekuce,“ říká Radek Hábl. Například jen dlužníci Exekutorského úřadu Prachatice díky Milostivému létu ušetřili už přes 17 milionů korun.

Šéfe, pomoz!

Důležitou roli můžou v Milostivém létě sehrát zaměstnavatelé, kteří mají zaměstnance v exekuci. „Mzdová účtárna má totiž veškeré exekuční příkazy zaměstnanců k dispozici. Mohou tak identifikovat ty, na které se Milostivé léto vztahuje, a zaměstnance o možnosti informovat. Benefitovat z toho budou obě strany,“ radí Hábl. 

Tip: Firmy, které by chtěly pomoci zaměstnancům nejen s Milostivým létem, najdou rady ZDE.

Postup krok za krokem

✔ Zjistěte si výši jistiny (původního dluhu). „Co nejdříve napište exekutorovi doporučený dopis, případně e-mail s elektronickým podpisem, s žádostí o vyčíslení nezaplacené jistiny a napište, že využíváte institutu Milostivého léta,“ radí Hábl. Nezapomeňte uvést svou adresu a číslo mobilu, případně e-mail.

✔ Jakmile se dozvíte výši jistiny a údaje pro platbu, ihned zaplaťte (převodem nebo složenkou) jistinu + poplatek 908 korun.

✔ Před odesláním zkontrolujte, že jste zadali všechny údaje správně (včetně spisové značky), aby exekutor mohl platbu spárovat.

✔ Platbu zadejte včas, musí být na bankovním účtu exekutora připsaná nejpozději 28. 1. 2022!

✔ Protože vydání rozhodnutí o ukončení exekuce může trvat až několik týdnů, zavolejte nebo napište exekutorovi, jestli vše proběhlo v pořádku.

Fotogalerie
3 fotografie

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí. Expert o tom, jak se z pár stovek staly statisícové dluhy.

Video
Video se připravuje ...

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí. Expert o tom, jak se z pár stovek staly statisícové dluhy Markéta Volfová, Lukáš Červený