K čemu slouží?

Stejně jako standardní pokojové termostaty jsou chytré termostaty Somfy určeny k ovládání zdrojů tepla a dokáží regulovat  teplotu podle předem nastavených denních či týdenních programů. Na rozdíl od těch klasických je však můžete ovládat i na dálku. Somfy Termostat io je novým přírůstkem do systému inteligentní domácnosti řízené jednotkou TaHoma. Somfy Connected lze ovládat prostřednictvím mobilní aplikace pro android a iOS a je též kompatibilní s TaHomou.

Oba typy existují v drátové i bezdrátové verzi. Lze je tedy snadno instalovat na místo dosavadního pokojového termostatu, pro bezdrátové můžete zvolit jakékoliv umístění, protože nevyžadují kabelové propojení s kotlem. V domácnostech se zónovým vytápěním jsou schopny řídit každou místnost či oblast samostatně. Jsou také vybaveny dětskou pojistkou, která chrání displej před zvídavými prstíky dětí.

Pro výběr správného typu termostatu využijte konfigurátor.

Autor: Somfy

Umí se učit

Somfy termostat io se dokáže přesně přizpůsobit zvyklostem vaší domácnosti. Během prvního měsíce užívání, v tak zvaném učícím cyklu, termostat „pozoruje“ teplotu ve vašem domě: jak rychle se nahřívají radiátory či podlaha a jak přispívá ke zvyšování teploty provoz domácnosti – pobyt osob v jednotlivých místnostech v určitých časech, vaření, provoz spotřebičů… Tím se naučí, kdy má zahájit či přerušit vytápění. Dokáže pak začít topit v dostatečném předstihu tak, aby přesně naplnil vaše požadavky, například aby bylo v 6 hodin ráno v kuchyni 21o C. A stejně tak se naučí netopit zbytečně – například vypne kotel dostatečně včas před vaším plánovaným odchodem, aby se využila tepelná setrvačnost radiátorů či podlahového vytápění.

Autor: Somfy

Síla je v součinnosti

Díky zapojení do automatizovaného systému TaHoma mohou termostaty spolupracovat s dalšími prvky domácnosti, zejména motorizovanými venkovními roletami a žaluziemi. Ve slunných dnech se vytáhnou rolety, aby se interiér prohřál slunečními paprsky a zároveň  se snížil výkon kotle. V nevlídném počasí se rolety zase zatáhnou a chrání před úniky tepla. Obdobně je tomu i v létě, kdy se při zvýšení teploty okna automaticky zastíní.

K úsporám za vytápění přispívá i detekce otevřeného okna, kdy termostat zareaguje na náhlé snížení teploty vypnutím vytápění.

Termostaty Somfy přispívají i k regulaci vlhkosti díky integrovanému vlhkoměru. Zaznamená-li zvýšenou vlhkost, třeba při sušení prádla, může se sepnout odvlhčovač či otevřít střešní okna. A naopak, při poklesu vlhkosti začne pracovat zvlhčovač.