Pan Jančo si před 18 lety koupil auto v rýmařovském autobazaru. „Po první jízdě jsem zjistil, že je to šrot. Auto jsem vrátil a vše nahlásil policii. Přišel jsem tehdy i o 10 tisíc, které jsem složil jako zálohu. Ač nerad, se ztrátou jsem se smířil,“ popisuje Jan Jančo situaci. Měl tehdy za to, že celá věc tím skončila. To se ale spletl.

Podle Jančovy verze autobazar smlouvu s ním uzavřel jménem banky. A ta se po dlouhých letech ozvala a přes exekutora začala údajný dluh – skoro 30 tisíc – vymáhat. „Obstavil mi účet, takže jsem neměl ani na jídlo. A držel mi i těch devět posledních tisícovek, co jsem měl naspořeno,“ popsal bruntálský senior. Pokud by si chtěl Jan Jančo vzít půjčku, nemohl by. Ocitl se totiž v Centrální evidenci exekucí.

Nebál se ozvat

Senior se ale nenechal zastrašit a rozhodně se ozval. Banka pak uznala, že se spletla, exekuci nechala zastavit a panu Jančovi se omluvila. „Soudní exekutor tuto exekuci již pravomocně zastavil, a to na návrh oprávněného. Pan Jančo již není evidován v Centrální evidenci exekucí, což zjednodušeně znamená, že žádná exekuce vůči jeho osobě již není soudním exekutorem vedena,“ potvrdila  Exekutorská komora ČR.

„Šťastný jsem, akorát z toho mám takový hodně divný pocit. Já nikdy žádné dluhy nedělal,“ dodal. Jak se mohlo stát, že po něm vymáhali peníze, dodnes netuší.

Kde hledat informace a pomoc?

V případě potřeby právního řešení se lze obrátit na odborníky z dluhového poradenství. Hledat je můžete např.:

● Bezplatná dluhová poradenství poskytují mj. různá krajská centra sociálních služeb, bankovní inistituce a v neposlední řadě také exekutorská komora. Poradci on-line poskytují rady a odpovídají na dotazy každé úterý dopoledne na www.ekcr.cz/polozit-verejny-dotaz.

● Člověk v tísni – on-line poradnu naleznete na webu Clovekvtisni.cz, specializovaný web pak na Jakprezitdluhy.cz a pro lidi, kterým urgentně hrozí exekuce, organizace provozuje help linku 770 600 800.

Ostrá hádka o mzdy a daně v Česku: Schillerová a její rivalové v předvolební debatě Blesku

Video
Video se připravuje ...

Ostrá hádka o mzdy a daně v Česku: Schillerová a její rivalové v předvolební debatě Blesku Blesk TV a Mall TV