Ještě než se člověk rozhodne financovat něco půjčkou, měl by mít dokonalý přehled o svém rozpočtu. S detailní měsíční kalkulací pomůže běžný účet zdarma, který díky nulovým poplatkům nepřidá na výdajové stránce a zároveň nabídne snadnou správu osobních financí. Jakmile se dostanete ke konečnému výsledku, můžete začít plánovat.

Kdy si mohou dovolit zadlužit?

Máte přebytek? Skvělé, koupi na dluh si můžete dovolit. Přebytek by rozhodně neměl celý padnout na půjčku, část peněz je zapotřebí dát do pohotovostní rezervy. Tu pomůže tvořit spořicí účet, který zajistí alespoň minimální zhodnocení úspor.

Jakmile se při měsíční kalkulaci příjmů a výdajů dostanete do fáze, že vám vyjde přebytek a zároveň zbudou peníze i na horší časy, můžete uvažovat o zadlužení. Říkáte si, proč si brát úvěr, když máte financí dostatek? Je to jednoduché, půjčka je jen pro ty, kteří na ni mají. Aktuálně si tak nemůžete dovolit koupi například automobilu za 100 000 Kč, hravě váš rozpočet ale utáhne měsíční splátky, které vám k novému vozu dopomohou.

A co když peníze navíc v rozpočtu nenajdete? Je zapotřebí snížit výdaje nebo navýšit příjmy, nic jiného vám k úvěru v tomto případě nepomůže.

Pozor, půjčku berte jen, když není zbytí

Jen finanční stránka o špatném a dobrém dluhu nerozhoduje, důležitou roli hraje i účel. Obecně je známo, že dobrým dluhem je hypotéka na dům, půjčka ale může být správnou volbou i pro koupi auta, elektrospotřebičů nebo nových oken.

Naopak na úvěr zapomeňte, potřebujete-li půjčit na stávající dluhy, nejnovější verzi mobilního telefonu nebo dovolenou. Nesplacené půjčky je lepší řešit úpravou splátkového kalendáře nebo konsolidací, telefon je možné koupit levnější třeba z bazaru a dovolenou si raději odpustit, když na ni aktuálně nemám.

Proč nestačí vyrovnaný rodinný rozpočet?

Nejlepším řešením je samozřejmě se nezadlužovat a hospodařit s tím, co mám. V případě potřeby pak snižovat výdaje, popřípadě se snažit navýšit příjmy. Někdy ale může být, ať už bankovní či nebankovní půjčka, jakousi formou investice. Což znamená, že je lepší splácet peníze včetně úroků než dlouhodobě šetřit a tvořit rezervy.

Vždy je ale nutné pamatovat, že vyváženým rodinným rozpočtem není ten, který je vyrovnaný, kdy příjmy se rovnají výdajům, ale ten, který je přebytkový, kdy příjmy převyšují výdaje. I s půjčkou totiž musí zbýt peníze na rezervu a pro strýčka Příhodu, nečekané výdaje se neptají, ty si přijdou, kdy se jim zachce, a často v tu nejméně vhodnou dobu.