Odpůrci běžného účtu často argumentují tím, že do bankovního účtu se může kdekdo nabourat a peníze vysát, druhým důvodem, který je proti osobnímu kontu, pak jsou absurdní poplatky. Oba důvody lze ale dnes už bez obav smést ze stolu. Banky totiž používají různé způsoby zabezpečení svého internetového bankovnictví a nesmyslným poplatkům většina peněžních institucí už dala sbohem.

Obavy z kyberlupičů (za předpokladu, že dodržujete zásady bezpečného užívání internetového a mobilní bankovnictví) a ze zbytečných nákladů za správu účtu tak nejsou na místě.

Kdy je běžný účet nezbytnost?  

1. Výplata

Málokterá firma dnes už výplatu dává na ruku, při nástupu do práce tak obvykle personální vyžaduje číslo účtu, kam zasílat vydělané peníze. Tento bezhotovostní způsob odměňování je pohodlnější, bezpečnější a mnohem snazší, a to pro obě strany. V málokterém zaměstnání tak běžný účet nebudete potřebovat.

2. Půjčka

Kromě toho, že pro získání úvěru musíte mít dostatek peněz, je nezbytné splnit i základní podmínky v podobě plnoletosti, trvalého pobytu na území ČR a vlastnictví běžného účtu. Bez osobního konta nelze půjčené peníze čerpat. Výjimkou by snad mohla být nebankovní půjčka, avšak ani u ní není čerpání v hotovosti zárukou.

3. Správa financí

Hlavní úlohou běžného účtu je možnost pohodlně spravovat vlastní finance. Díky internetovému bankovnictví si snadno ověříte, zda vám přišla výplata nebo zda jsou pravidelné výdaje zaplaceny. Navíc dnes si lze jen díky běžnému účtu sjednat online kontokorentní úvěr nebo cestovní pojištění.

4. Spoření

Chcete-li spořit a nechcete-li si ukládat peníze pod polštář, potom je pohodlnější běžný účet sjednat, a to ať už kvůli posílání peněz na stavební spoření nebo spořicí účet. Navíc některé banky spořicí účet bez osobního konta ani nesjednají, automaticky ho tak klientům poskytnou pro pohodlnější správu financí.

5. Cestování

Spoléhat se v zahraničí jen na hotovost se nemusí vyplatit. Co když vám peníze dojdou nebo vám je někdo ukradne? Potom přijde vhod bezhotovostní platba, tedy platební karta s běžným účtem. Na cestách je placení ať už debetní či kreditní kartou pohodlnější a mnohdy i díky lepšímu kurzu levnější.

6. Online nákupy

U bezhotovostních plateb ještě zůstaneme. Běžný účet je totiž nezbytný i při nakupování na internetu. Nechcete-li platit navíc za dobírku, je nutné na tuzemském e-shopu zaplatit kartou nebo bezhotovostním převodem, při objednávce ze zahraničí mnohdy ani dobírku na výběr nemáte.