V písničce Není nutno od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře se zpívá: „Nemít prachy. Nevadí!“ S tím bohužel v reálném životě nelze souhlasit. Bez peněz to nejde. Finance jsou potřeba na vše, ať už na úhradu energií, nájmu, jídla, kultury, sportovních aktivit, výdajů na školu, na cestování, na provoz automobilu.

Jak ukočírovat finance a nedostat se do dluhů?

Zvládnout poplatit vše potřebné a mít finance pod kontrolou pomáhá rodinný rozpočet, někteří preferují klasicky tužku a papír, jiní excelovské tabulky a jsou i tací, kteří fandí technologiím a vsází veškerou kartu na mobilní aplikace. Když jsou finance pod kontrolou, pak si lze bez obav klidně sjednat dlouhodobou půjčku, měsíční splátku stačí jen zahrnout do pravidelných výdajů a počítat s ní.

V rozpočtu je dobré pamatovat také na úspory, bez nich se žádná domácnost neobejde. Každý měsíc si odložte alespoň 10 % z příjmu. Máte-li více peněz nazbyt, je vhodné pouvažovat o spoření či investici. Pokud naopak často nevycházíte s měsíčním rozpočtem, pak je nutné omezit výdaje, nebo navýšit příjmy, což se lehko řekne, ale těžko koná.

Co dělat, když nemáte peníze? Půjčka může být řešením

Když peníze chybí, naskýtá se řešení v podobě úvěru. Vzít si půjčku ale s sebou nese mnoho rizik, která se s nedostatkem financí ještě více prohlubují. Pokud nyní nemáte na zaplacení potřebných výdajů, je pravděpodobné, že ani další měsíc se vaše finanční situace nezlepší, naopak s půjčkou na krku se může ještě zhoršit, a to i tehdy, když si půjčíte nejvýhodněji na trhu. Úvěr je nutné vybírat s velkou obezřetností a s rozvahou.

Půjčka je dobrým sluhou, ale zlým pánem

Pokud si půjčíte rozumně, pak dluh nemusí být cestou do pekel. Důležité je si však uvědomit, že půjčka sice vyřeší současnost, ale přinese mnoho potíží do budoucna. Měsíční splátky vás budou životem provázet i řadu let, je tedy nutné mít na jejich zaplacení. S výběrem vhodného úvěru pomůže kalkulačka úvěrů, která za vás porovná jednotlivé parametry a nabídne vám nejvýhodnější produkty. Konečné rozhodnutí je ale stejně pak jen ve vašich rukou.

Rozumné zadlužení je ku prospěchu, není nutné se tak ihned obávat exekuce a následného bankrotu. Pokud si ale půjčíte zbytečně, vyberete si drahý úvěr, upíšete se lichváři nebo nebudete řešit včas problémy se splácením, pak může být vše v mžiku jinak. Stále tak pamatujte, že půjčka je dobrým sluhou, ale zlým pánem.