Jaký je rozdíl mezi distributorem a dodavatelem elektřiny?

Hlavní rozdíl je ten, že distributor elektřiny vám bude přidělen, kdežto dodavatele si můžete vybrat sami. Dráty elektrického vedení vlastní v ČR 3 distributoři. V Praze má na starost distribuci elektřiny PREdistribuce. V Jihočeském, Zlínském, Jihomoravském kraji a na Vysočině se o elektřinu stará E.ON. Zbytek České republiky spadá do ČEZ Distribuce. Distributor vám tedy bude přidělen podle území, ve kterém elektřinu odebíráte.

Dodavatel elektrickou energii nakupuje, následně vám ji dodá a vy mu platíte za skutečně odebranou silovou elektřinu. V ČR je dnes více než 350 dodavatelů elektřiny. Mezi nimi najdeme velké a známé firmy, které mají stabilní zázemí a dlouhodobou historii, ale i malé lokální firmy. Při výběru se tedy zaměřte i na to, jak dlouho dodavatel působí na trhu, jaká je jeho historie a co vše vám může nabídnout.

.
Autor: innogy

Z čeho se skládá cena elektřiny a kterou část ovlivní distributor nebo dodavatel?

Teď už víte, jaký je rozdíl mezi distributorem a dodavatelem elektřiny. Spousta otázek se však točí kolem samotné ceny elektřiny. Čím je tvořená a kdo ji ovlivňuje? Celková částka je tvořena ze dvou částí: regulované a neregulované. Pojďme se na ně podívat blíže:

Regulovaná složka ceny elektřiny

Tato část tvoří 60 % z celkové částky a je tvořena hned z několika složek, jejich výši stanovuje pro každý rok Energetický regulační úřad (ERÚ). Regulovaná složka je pevně stanovená a dodavatel elektrické energie ji ovlivnit nemůže. Ptáte se, jaké jednotlivé položky do regulované složky patří?

  • stálý měsíční plat za příkon
  • platba za distribuované množství elektřiny
  • platba za činnost operátora trhu
  • platba za systémové služby
  • platba za podporu výkopu elektřiny z decentní výroby
  • platba za podporu výkopu elektřiny z obnovitelných zdrojů

Neregulovaná složka ceny elektřiny

Tuto složku tvoří, na rozdíl od regulované složky, pouze dvě položky: Cena za spotřebovanou elektřinu a měsíční fixní poplatek za správu odběrového místa. Právě neregulovanou část může ovlivnit dodavatel energie, a tudíž i vy sami při jeho výběru. Při výběru dodavatele elektřiny se v první řadě zaměřte na cenu. Zajímejte se nejen o cenu za množství odebrané energie včetně DPH, ale také o výši stálého měsíčního platu. Následně se podívejte na obchodní podmínky a reputaci dodavatele, kterou snadno dohledáte na internetu.

Daň z elektřiny a DPH

V ceně elektřiny je zahrnutá i daň z elektřiny a DPH. Daň z přidané hodnoty se vztahuje na všechny položky z regulované i neregulované části a její aktuální výše je 21 %. Daň z elektřiny (neboli ekologická daň) je aktuálně ve výši 28,30 Kč bez DPH a platí se za každou odebranou megawatthodinu. Výjimkou je ekologicky šetrná elektřina, z níž se tato daň odvádět nemusí.

Vyznejte se v tom, za co platíte

Děsí vás množství čísel a textu, které na vás po rozbalení faktury čekají? A víte, za co přesně platíte? U innogy tápat nebudete. Průvodce fakturou vám srozumitelně a jednoduše vysvětlí jednotlivé údaje vyúčtování elektřiny. A v případě, že vám není cokoliv jasné, můžete využít NONSTOP zákaznickou linku 800 11 33 55, která je zdarma a kde vám zodpoví všechny vaše dotazy.