Vybírat hypotéku není to samé jako nakupovat nové oblečení, elektroniku nebo jídlo. Na rozdíl od spotřebního zboží ji totiž nelze tak snadno vyměnit nebo nahradit, jakmile se jednou k úvěru na bydlení upíšete, bude vás životem provázet pěknou řádku let.

I přestože to nyní zní možná až trochu děsivě, rozhodně se ale hypotékou neupisujete peklu, pokud vám po pár letech půjčka nebude vyhovovat, můžete ji refinancovat a získat lepší podmínky pro splácení. Nyní ale nepředbíhejme a zjistěme, jak vybrat výhodnou hypotéku na první dobrou.

Neplaťte zbytečně, nejvýhodnější hypotéku si najděte sami na internetu Už dávno neplatí, že nejlevnější půjčku získáte u své domovské banky. Ta sice zná vaši bankovní historii, má alespoň nějaké malé ponětí o vaší úvěruschopnosti, přesto ale není zárukou nejvýhodnější hypotéky. Ano, oslovit ji má smysl, avšak upínat se na její nabídku nikoliv. Jak se tedy vyznat ve změti hypoték a najít si pro vás tu NEJ? Na výběr máte dvě možnosti:

-        zaplatit si nezávislého finančního poradce,

-        využít online nástroj v podobě srovnávače hypoték.

Zatímco první možnost se vám finančně promítne do ceny úvěru, druhá možnost vás nic stát nebude, žádných dodatečných nákladů se u ní obávat nemusíte. Online porovnání hypoték je totiž bezplatnou internetovou službou, kterou lze využít i v pohodlí svého domova.

Jak a proč používat online srovnávače při výběru hypotéky? Porovnat si nabídky hypoték na internetu vám ušetří čas, peníze a nervy. V klidu si nastavíte parametry vaší půjčky na bydlení.

-        Kolik stojí nemovitost?

-        Kolik si chcete půjčit?

-        Jak dlouho chcete splácet?

-        Na jak dlouho chcete zafixovat úrokovou sazbu?

Vyplněním nezávazné žádosti a vašich osobních údajů se navíc dostanete do rukou odborníka, který vám pomůže na základě těchto parametrů vybrat z nabízeného přehledu to nejlepší řešení. Díky tomu nemusíte platit zbytečně za finančního poradce, nemusíte ztrácet čas zkoumáním jednotlivých ceníků bank a už vůbec se nemusíte nervovat z front a pro vás z nevyhovující otevírací doby, která mnohdy ještě stále panuje v kamenných pobočkách.

Pozor, i online porovnání má svá úskalí! Jen porovnat nabídky ale nemusí stačit, zapotřebí je vědět, co je důležité a co při porovnání rozhoduje o výhodnosti úvěru. Pouze úroková sazba to není, mnohem důležitější je RPSN, která v sobě ukrývá i veškeré poplatky spojené s úvěrem, obchodní podmínky a doba fixace. Ta vám bude alespoň po nějaký čas garantovat, že se výše splátky nebude měnit každým měsícem.