ČNB zmírnila úvěrové limity

Před příchodem koronavirové krize procházel trh s nemovitostmi přehříváním, poptávka po nemovitostech převyšovala jejich nabídku. Situace se v posledních letech výrazně projevovalo i na hypotéčním trhu, Česká národní banka (ČNB) proto zpřísňovala podmínky pro získání hypotéky. Pro mnohé žadatele tak byla půjčka na bydlení nedosažitelná.

Nyní kvůli ekonomickým dopadům způsobenými vládními opatřeními v boji proti koronaviru se ale ČNB rozhodla zmírnit limity tří úvěrových ukazatelů, podle kterých jsou posuzovány nové žádosti o hypotéky.

  • LTV (Loan to value) – Poměr mezi výší hypotéky a hodnotou zastavené nemovitosti se z dosavadních 80 % zvýšil na 90 %. Banky zároveň mohou uplatnit výjimku pro hypotéky s vyšší LTV v objemu 5 % z poskytnutých hypoték.
  • DSTI (Debt service to income) – Hodnota čistého měsíčního příjmu žadatele, která je vynaložena výhradně na úvěrové splátky se zvýšila ze 45 % na 50 %.
  • DTI (Debt to income) – Poměr hodnoty dluhy a čistého příjmu žadatele o hypotéku byl zcela zrušen. Do nedávna DTI nesměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu žadatele, respektive společné domácnosti.

Za mírnější podmínky si připlatíme

Zmírnění především LTV limitu přináší vyšší šanci na získání hypotéky žadatelům, kterým doposud přísná pravidla neumožňovala úvěr na bydlení získat. Mírnější podmínky stanové ČNB ale přináší bankám větší riziko, které zohlední vyšší úrokovou sazbou.

Vyšší úroky u hypoték v pásmu 81 až 90 LTV potvrdila už například UniCredit Bank a nárůst úrokové sazby u 90% hypoték zavedla také Sberbank a Raiffeisenbank. Naopak u AirBank se úrok odvíjí podle celkové hodnoty hypotéky, hromadné navyšování banka neplánuje. Více než kdy jindy je proto důležité zaměřit se na výpočet hypotéky.

Propad poptávky po hypotéce zlevňuje

Změna limitů ze strany ČNB má v bankovním sektoru zmírnit propad poptávky po hypotékách. V březnu totiž v meziročním srovnání zájem o hypotéční úvěry poklesl přibližně o polovinu.

Z nastalé situace mohou těžit noví klienti, kteří se rozhodnou pro nižší hypotéku do 80 LTV. U těchto hypoték banky pravděpodobně sníží úrokové sazby. Klientům se tak vyplatí věnovat čas důkladnému srovnání hypoték. Kvůli podpoře hypotéčního trhu například snížila úrokovou sazbu mBank o půl procentního bodu na 1,94 % a k zlevnění přistoupila také Equa bank, která nabízí hypotéku s úrokem 2,29 %.

Rozdíly v podmínkách hypoték jsou značné, nepodceňujete proto jejich srovnání, které lze provést i přes internet. Najdete tak snadno nejvýhodnější úvěr na bydlení a zároveň se vyhnete nežádoucím osobním návštěvám několika poboček.