Jste zvyklí si zajít se svým protějškem jednou za čas na dobrou večeři do restaurace? A doufáte, že vám to tak vydrží i v důchodu? Tak zpozorněte! Co se týče důchodu, tak platí, čím dřív, tím líp – čím dřív začnete šetřit, tím lépe.

O co jde a jak to funguje?

Většina lidí počítá s tím, že se o ně ve stáří postará stát, že budou dostávat důchod. Bohužel současný vývoj ukazuje, že senioři budou dostávat méně a méně. Proto se vyplatí dávat si co nejdříve něco stranou, ideálně využít tzv. penzijko. Penzijní spoření vám má pomoci, abyste si vytvořili vlastní finanční rezervu a mohli si v důchodu přilepšit. Nemusíte se bát, že byste na to byli sami. Stát vám k penzijnímu spoření něco přispěje (až 230 korun měsíčně) a mnoho zaměstnavatelů vás podpoří taky. Jestli nevíte, jak je na tom zrovna ten váš, stačí se zeptat na personálním oddělení.

Pokud už penzijko máte a do důchodu je ještě daleko, vyplatí se spořit si v novější verzi tzv. doplňkovém penzijním spoření, protože starší varianta tzv. penzijní připojištění sice garantuje minimálně nulový výnos, ale v současnosti ho také dává a peníze se v něm vůbec nezhodnocují. Do novějšího penzijního spoření máte možnost přejít.

Autor: Shutterstock

Začněte co nejdříve

Je ideální, abyste si založili penzijní spoření hned s nástupem do první práce. Začněte klidně menšími částkami a postupem času přidávejte. Našetříte si víc peněz, než kdybyste těsně před důchodem odkládali mnohem více. Myslete na to, že tyto úspory budete moci reálně používat, až budete v důchodu. Samozřejmě jako každá smlouva je i „penzijko“ nastaveno tak, že ho můžete zrušit nebo vybrat peníze dřív. Ale nevyplatí se to, protože v tom případě se ochudíte o příspěvky státu, a navíc budete muset svůj nově nabytý majetek zdanit.

Jak zhodnotit své úspory?

Nejde jenom o to, že se rozhodnete šetřit si. Penzijní spoření je investice. Můžete si vybrat ze třech možností investičních fondů, kde své úspory znásobit:

  • Konzervativní

Jedná se o bezpečnou možnost, která je stabilní, ale nezískáte nic moc navíc. Je vhodné sem peníze umístit až před koncem penzijního spoření, abyste se vyhnuli případným dočasným výkyvům trhu.

  • Dynamický

Zde bývají výnosy nejvyšší, ale to s sebou nese i vyšší riziko, že nějaký rok může být ztrátový. Ovšem v dlouhodobém horizontu dojde ke srovnání a silné roky převažují, proto na dlouhodobé zhodnocení peněz je tato varianta nejlepší.

  • Vyvážený

Jedná se kombinaci dvou předchozích možností. Záleží jenom na vás, jak procentuálně rozdělíte své úspory.

Pokud si nevíte rady a finanční situace je pro vás země neznámá, můžete využít služeb finančních poradců. Mají aktuální přehled o situaci na trhu a jsou schopni vám vybrat spoření na míru. Takže nebudete tápat a máte jistotu, že své peníze skutečně zhodnotíte.